Ένας σύμβουλος του Καρζάι συνελήφθη για κατάχρηση

Ένας οικονομικός σύμβουλος του αφγανού προέδρου Χαμίντ Καρζάι και πρώην διοικητής της κεντρικής τράπεζας, που κατηγορείται για διασπάθιση δημοσίου χρήματος, συνελήφθη σήμερα στην Καμπούλ, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αμανουλάχ Ιμάν, εκπρόσωπος του γενικού εισαγγελέα του Αφγανιστάν.

"Ο Νουρουλάχ Ντελαουάρι συνελήφθη στο
σπίτι του στην Καμπούλ (...) με την κατηγορία της κατάχρησης και της διαφθοράς", δήλωσε ο Ιμάν χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Σύμφωνα με δικαστική πηγή, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της, ο Ντελαουάρι κατηγορείται ότι καταχράστηκε 300.000 δολάρια την εποχή που ήταν διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Αφγανιστάν.

Ο Σιαμάκ Χεράουι, εκπρόσωπος της αφγανικής προεδρίας, επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο Ντελαουάρι ήταν σύμβουλος του Καρζάι, όμως πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει ότι έχει συλληφθεί.

Χθες Δευτέρα, ο Ιναγιατουλάχ Κασίμι πρώην υπουργός Μεταφορών του Αφγανιστάν συνελήφθη και τέθηκε υπό προσωρινή κράτηση με διαταγή της γενικής εισαγγελίας με την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας και της κακοδιαχείρισης δημόσιου χρήματος.

Ο Κασίμι κατηγορείται ότι υπέγραψε "μονομερώς" ένα συμβόλαιο αγοράς δύο Boeing 757 για την αεροπορική εταιρεία του Αφγανιστάν Ariana. Αυτό το συμβόλαιο κόστισε στην αφγανική κυβέρνηση 9 εκατομμύρια δολάρια, ενώ στην Ariana απαγορεύθηκε να πραγματοποιεί πτήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως δήλωσε χθες ο Ιμάν.

Σύμφωνα με τη δικαστική πηγή, μία από τις κατηγορίες που βαραίνουν τον Ντελαουάρι συνδέεται με την υπόθεση αυτή του Κασίμι.
Keywords
Τυχαία Θέματα