Επίθεση Σόκρατες κατά της αντιπολίτευσης

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Ζοζέ Σόκρατες, έστρεψε τα πυρά του εναντίον του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, σε μια ένδειξη ότι η προεκλογικές εντάσεις ενδέχεται να περιπλέξουν τις συνομιλίες για το σχέδιο διάσωσης της χώρας που ξεκινούν σήμερα Δευτέρα.

Εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου βρίσκονται ήδη στη
Λισαβόνα για τις διαπραγματεύσεις που θα καθορίσουν το ύψος του ποσού (ενδέχεται να φτάσει τα 80 δισ. ευρώ) και κυρίως τους όρους υπό τους οποίους θα χορηγηθεί το δάνειο.

Οι συνομιλίες θα γίνουν "διακριτικά" και ενδέχεται να διαρκέσουν μία εβδομάδα, ανέφερε ένας εκπρόσωπος της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι Γερμανοί Γίργκεν Κρέγκερ και Ράσμους Ρίφερ θα εκπροσωπήσουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ αντίστοιχα ενώ στην αποστολή του ΔΝΤ επικεφαλής είναι ο Δανός Πόουλ Τόμσεν, ο οποίος είχε τον ίδιο ρόλο και στις διαπραγματεύσεις που έγιναν με την Ελλάδα.

Από την πλευρά της Πορτογαλίας, ο υπουργός Οικονομικός Φερνάντο Τεϊσέιρα ντος Σάντος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πέντρο Σίλβα Περέιρα θα έχουν το "διπλό καθήκον" να διαπραγματεύονται και να ενημερώνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την πορεία των συνομιλιών, όπως είπε ο Σόκρατες. Μεταξύ των νέων σκληρών μέτρων που αναμένεται να ζητήσει η τρόικα από τη Λισαβόνα είναι η λήψη μέτρων για τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος και επιθετικές ιδιωτικοποιήσεις του δημόσιου τομέα.

Καθώς οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές έχουν οριστεί για τις 5 Ιουνίου, μετά την παραίτηση, τον περασμένο μήνα, της σοσιαλιστικής κυβέρνησης μειοψηφίας, η οποιαδήποτε συμφωνία με την τρόικα θα πρέπει να εγκριθεί τόσο από τους Σοσιαλιστές όσο και από τους Σοσιαλδημοκράτες (PSD) που προηγούνται στις δημοσκοπήσεις.

Ο Σόκρατες ζήτησε να υπάρξει διακομματική στήριξη στις διαπραγματεύσεις αλλά ταυτόχρονα επιτέθηκε στο PSD επειδή είχε απορρίψει τα μέτρα λιτότητας που είχαν προταθεί, οδηγώντας στην παραίτηση της κυβέρνησης και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. "Ελπίζω αυτοί που ναυάγησαν τη λύση δεν θα το ξανακάνουν, για χάρη της Πορτογαλίας", είπε σε συνέδριο του κόμματός του, κατηγορώντας το κεντροδεξιό PSD ότι ξεκίνησε "πολιτικό ανταρτοπόλεμο λόγω της δίψας του για την εξουσία" και δεν έχει παρουσιάσει καμία δική του λύση για τα προβλήματα της χώρας.

"Αρκετά με την ανευθυνότητα, αρκετά με την ελαφρότητα. Οι καιροί απαιτούν όλοι οι πολιτικοί ηγέτες να επικεντρωθούν στην υπεράσπιση των συμφερόντων της χώρας", τόνισε.
Keywords
Τυχαία Θέματα