Επίτιμη διδάκτορας η Ιρίνα Μπόκοβα

Η UNESCO μάχεται καθημερινά για την πολιτιστική διαφορετικότητα και την πολυφωνία, υπογράμμισε η γενική διευθύντρια του διεθνούς οργανισμού, Ιρίνα Μπόκοβα, από το Βουκουρέστι, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη.

Η γενική διευθύντρια της UNESCO, η οποία συμμετείχε σε συνεδρίαση της Κοινής Επιτροπής της Ρουμανικής Βουλής και της Γερουσίας για τη συνεργασία με το διεθνή οργανισμό, ανέφερε ότι "όταν
μιλάμε για έναν κόσμο, αυτό δεν σημαίνει διαφύλαξη μιας γλώσσας, αλλά διαφύλαξη νοοτροπιών, ιστοριών και πολιτισμών».

«Σήμερα, οι ταυτότητες είναι ακόμη πιο ισχυρές, είμαστε μάρτυρες όσων συμβαίνουν στην Ευρώπη και μπορούμε να δούμε ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση όσον αφορά παλιότερα μέλη της Ένωσης δεν περιόρισε τις διαφορές μεταξύ Φλαμανδών και Βαλλόνων, μπορούμε να δούμε ότι στην Ισπανία υπάρχει ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για τις ρίζες και τις κουλτούρες, κάτι που δεν είναι επικίνδυνο», τόνισε και πρόσθεσε:

«Αντίθετα, η αναζήτηση των ριζών σε διάφορα μέρη του κόσμου είναι ένα ηχηρό φαινόμενο. Κινούμαστε προς ένα άλλο στάδιο στην ανάπτυξη του ανθρώπινου γένους και της διαφορετικότητάς του και η UNESCO έχει αναγνωρίσει ποιος είναι ο ρόλος της σ' αυτή την διαδικασία».

Η κ. Μπόκοβα είπε ότι πιστεύει πως η ρουμανική και η βουλγαρική γλώσσα δεν θα εξαφανιστούν ως αποτέλεσμα της διαδικασίας της παγκοσμιοποίησης.

Η γενική διευθύντρια της UNESCO, Ιρίνα Μπόκοβα, αναγορεύτηκε επίτιμη διδάκτορας της Εθνικής Σχολής Πολιτικών και Διοικητικών Επιστημών (SNSPA) του Πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου, σε ειδική τελετή στην κεντρική βιβλιοθήκη του πανεπιστημιακού ιδρύματος.

Ο κοσμήτορας της Σχολής τόνισε ότι η Βουλγάρα διπλωμάτης είναι μια προσωπικότητα, που πιστεύει σθεναρά στα πράγματα που γίνονται για τους ανθρώπους, τους οποίους και εμπιστεύεται.

Η κ. Μπόκοβα, στην ομιλία της αναφέρθηκε στις σχέσεις Βουλγαρίας-Ρουμανίας, τονίζοντας ότι οι δύο χώρες από το 1999 κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση.

«Και οι δύο χώρες εντάχθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ κι αυτό κατά τη γνώμη μου είναι ένα σημαντικό επίτευγμα», υπογράμμισε.
Keywords
Τυχαία Θέματα