Ερευνα για τα βασανιστήρια στο Γκουαντάναμο

Ισπανός δικαστής ανακοίνωσε ότι δεν θα ερευνήσει μια προσφυγή που είχε κατατεθεί σχετικά με βασανιστήρια στην αμερικανική στρατιωτική φυλακή του Γκουαντάναμο, στην Κούβα. Ο δικαστής του Εθνικού Δικαστηρίου Ελόι Βελάσκο είπε ότι θα παραπέμψει την υπόθεση στις ΗΠΑ που ήδη ερευνά πολλές παρόμοιες καταγγελίες. Διευκρίνισε ότι η Ουάσινγκτον υποστήριζε ότι είχε τη δικαιοδοσία να εξετάσει την προσφυγή καθώς η υπόθεση δεν είχε κάποια σχέση με την Ισπανία.

Μια ισπανική οργάνωση που αγωνίζεται για τα δικαιώματα των κρατουμένων
είχε καταθέσει την προσφυγή κατά του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Αλμπέρτο Γκονσάλες και άλλων πέντε αξιωματούχων της κυβέρνησης του πρώην προέδρου Τζορτζ Μπους. Η οργάνωση τους κατηγορούσε ότι καθιέρωσαν ένα σύστημα που στερούσε στους κρατούμενους τα δικαιώματά τους, επιδοκίμαζε τα βασανιστήρια και διασφάλιζε την ατιμωρησία όσων τα διέπρατταν.

Τον Φεβρουάριο το Εθνικό Δικαστήριο αποφάσισε να εξετάσει μια άλλη υπόθεση που σχετίζεται με το Γκουαντάναμο και αφορά τα βασανιστήρια που φέρεται να υπέστη ο Μαροκινός Λάχσεν Ικάσριεν, τον οποίο τα ισπανικά δικαστήρια έχουν απαλλάξει από τις κατηγορίες περί τρομοκρατίας.
Keywords
Τυχαία Θέματα