Εβδομάδα των Μουσείων

«Εβδομάδα Μουσείων για την Αθήνα», αυτή που διανύουμε και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο προσκαλεί το φιλόμουσο κοινό σε δύο διαφορετικές εκδηλώσεις, με κοινή αναφορά στη μουσική. Η «Εβδομάδα Μουσείων της Αθήνας» (Athens Museum Week) εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού Athens Every Week, όπου σε 52 διαφορετικές εβδομάδες πραγματοποιούνται ποικίλες δράσεις και εκδηλώσεις.

Συμμετέχοντας στις δράσεις αυτές και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (ΕΑΜ), διοργανώνει
την Παρασκευή 6 και το Σάββατο 7 Μαΐου δύο μουσικές εκδηλώσεις στον μνημειακό προθάλαμό του.

Ένα μουσικό και εικαστικό ταξίδι στον 16ο και 17ο αιώνα, με φωνητική και οργανική μουσική της Αναγέννησης και του Μπαρόκ, θα παρουσιάσει το μουσικό Σύνολο Κέλσος την Παρασκευή 6 Μαΐου, από τις 7 έως τις 8.30 μμ.

Το Σύνολο, ένα από τα γνωστότερα μουσικά σχήματα Παλιάς Μουσικής στη χώρα μας, θα ερμηνεύσει έργα των E.Widmann, Φρ.Λεονταρίτη, O.di Lasso, J.Dowland, J.van Eyck, C.Monteverdi, A.Steffani, αλλά και κομμάτια από τη σύγχρονη ελληνική μουσική, με τρία τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι, διασκευασμένα για τα όργανα εποχής που το Σύνολο χρησιμοποιεί.

Οι μουσικοί και ερμηνευτές Φαίνη Νούσια (σοπράνο), Νίκος Μ. Νικολαΐδης (φλάουτο με ράμφος), Έλλη Τσενέ (φλάουτο με ράμφος), Σταύρος Κατηρτζόγλου (θεόρβη, δηλαδή μπαρόκ λαούτο) και Mechthild Stark (βιόλα ντα γκάμπα) θα σας ταξιδέψουν σε μουσικές μιας άλλης εποχής, όπου κυριαρχούσαν οι σονάτες, οι καντσόνες, τα κοντσέρτα, η μουσική θεάτρου και οι αφιερωμένες σε ιστορικά και καλλιτεχνικά γεγονότα χορευτικές και εορταστικές σουίτες.

Η γλύπτρια Ιωάννα Ομορφοπούλου, που θα κάνει και την παρουσίαση, έχει επιλέξει τα εικαστικά θέματα και έχει επιμεληθεί τα κείμενα.

Μια διαφορετική, αλλά εξίσου ενδιαφέρουσα μουσική βραδιά υπόσχεται για το Σάββατο 7 Μαΐου, ώρα 7-8.30 μμ., η λαϊκή ορχήστρα «Έμμετρον». Η μουσική παρέα θα παρουσιάσει τις μεγαλύτερες, κινηματογραφικές κυρίως, επιτυχίες συνθετών που αγαπήθηκαν και ταξίδεψαν στον κόσμο.

Η Αναστασία Μουτσάτσου, ο Βαγγέλης Δούβαλης και η Κατερίνα Παχάκη θα ερμηνεύσουν τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι, του Μίκη Θεοδωράκη, του Σταύρου Ξαρχάκου, του Μίμη Πλέσσα, αλλά και του Μάρκου Βαμβακάρη, του Βασίλη Τσιτσάνη, του Ζαμπέτα και του Μάνου Λοΐζου.

Όλες οι μουσικές και τα τραγούδια πλαισιώνονται από βίντεο και βιντεοκλίπ που προβάλλονται σε οθόνη. Η καλλιτεχνική επιμέλεια είναι του Μανώλη Γεωργοστάθη. Και στις δύο εκδηλώσεις η είσοδος είναι ελεύθερη.
Keywords
Τυχαία Θέματα