Φέτος θα πωληθούν μόνο τα Λαχεία και το Κεντρο Ξενου Τύπου στο Μαρούσι

Πάνω από μια ώρα κράτησε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) κ. Κ. Μητρόπουλο σήμερα το απόγευμα στο υπουργείο Οικονομικών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη διάρκεια της σύσκεψης υπήρξε σύμπτωση απόψεων. Καταρχάς διαπιστώθηκε ότι ο στόχος για έσοδα 3,2 δισ. ευρώ στο 2012 μέσω αποκρατικοποιήσεων είναι εντελώς αδύνατον να επιτευχθεί μετά από την τρίμηνη... αργία στο ΤΑΙΠΕΔ, η οποία άρχισε με απόφαση των μελών του προηγούμενου
διοικητικού συμβουλίου που εκπροωπούσαν το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ πριν από τις εκλογές του Μαΐου.

Τα μόνα που φαίνεται να υπολογίζει για φέτος η κυβέρνηση είναι τα έσοδα από την πώληση των Κρατικών Λαχείων και του Κέντρου Ξένου Τύπου (IBC) στο Μαρούσι, δύο διαγωνισμοί που βρίσκονται σε εξέλιξη. Στη συνάντηση εξετάστηκαν σχέδια για την υλοποίηση 23 αποκρατικοποιήσεων το 2013. Παρών στη σύσκεψη ήταν και ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης. Αμέσως μετά ο κ. Στουρνάρας δέχθηκε στο γραφείο του τον αμερικανό πρέσβη.

Από το Φεβρουάριο και ως το λουκέτο του Μαΐου στο ΤΑΙΠΕΔ, στην αγορά είχαν τοποθετηθεί έξι αποκρατικοποιήσεις (Λαχεία, Ελληνικό, ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ, IBC, Κασσιώπη, Αφάντου), σε στάδιο προχωρημένης προετοιμασίας βρίσκονταν άλλες εννιά (28 Ακίνητα, ΕΥΑΘ, ΕΓΝΑΤΙΑ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΤΑ, ΟΠΑΠ, ΛΑΡΚΟ, ΟΔΙΕ) ενώ συνεχίζεται η προετοιμασία 13 σχέδια (λιμάνια, αεροδρόμια, μαρίνες).

Από τη συνάντηση των στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ με την τρόικα την εβδομάδα που πέρασε δεν προέκυψε απαίτηση των δανειστών για πώληση της ΔΕΗ. «Αφήστε να μπουν ιδιώτες στην ηλεκτροπαραγωγή» ζήτησαν οι δανειστές.

Συνολικά, το ΤΑΙΠΕΔ χειρίζεται σήμερα 28 αποκρατικοποιήσεις, ενώ έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή 82.000 δημόσιων ακινήτων από 35 διαφορετικούς δημόσιους φορείς. Το ένα τρίτο έχει καταπατηθεί. «Δεν έχουμε άλλο χρόνο, απαιτούνται άμεσες δράσεις και ενέργειες» δηλώνει ο κ. Μητρόπουλος.

Απο την πλευρά της η τρόικα ζητεί μια αποκρατικοποίηση - έκπληξη που θα αλλάξει το κλίμα στην αγορά. Συγκεκριμένα, από το Φερβουάριο πιέζει για την άμεση αποκρατικοποίηση «φιλέτων» όπως ο ΟΠΑΠ και τα Ελληνικά Πετρέλαία (ΕΛΛΠΕ) που συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα του Μνημονίου 2 για εφέτος.

Ολα δείχνουν όμως ότι το προγράμματα θα αλλάξει εκ βάθρων, όπως και οι στόχοι: το Δεκέμβριο του 2011 η κυβέρνηση Παπαδήμου υπολόγιζε στην επίτευξη εσόδων 9 δισ. ευρώ το 2012. Ο στόχος κρίθηκε υπερβολικά φιλόδοξος το Φεβρουάριο, ο πήχης κατέβηκε στα 4,5 δισ. ευρώ και στη συνέχεια στα 3,2 δισ. ευρώ.
Keywords
Τυχαία Θέματα