Γερό ματς με την "τροϊκα"

Σε τροχιά σύγκρουσης, η οποία θα εκδηλωθεί από βδομάδα, έχουν μπει τρόικα και κυβέρνηση, αφού οι εκπρόσωποι της τριμερούς επιτροπής θα έρθουν για αξιολόγηση των σκληρών μέτρων του μνημονίου, ενώ η ελληνική πλευρά -δεδομένου και του κλίματος που έχει επικρατήσει από τις εκλογές και μετά- ζητά άμεσα αναδιαπραγμάτευση.

Τα μέλη της τρόικας από την Ε.Ε., το ΔΝΤ
και την ΕΚΤ ξεκινούν από τις έδρες τους με μία και μόνη αποστολή. Να εξετάσουν, όπως και όλες τις προηγούμενες φορές, την πρόοδο στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που περιέχει το δεύτερο ελληνικό μνημόνιο.

Συνάντηση γνωριμίας

Τη Δευτέρα ή Τρίτη θα έρθουν στην Αθήνα οι επικεφαλής της τρόικας, οι κ.κ. Ματίας Μόρς (Ε.Ε.), Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), μαζί τα τεχνικά κλιμάκια. Η ηγεσία της τρόικας θα μείνει στην πρωτεύουσα όχι παραπάνω από 24 ώρες, ώστε να ολοκληρωθεί μια πρώτη συνάντηση γνωριμίας με τη νέα ελληνική κυβέρνηση και ειδικότερα το οικονομικό επιτελείο. Στη συνέχεια, τα τεχνικά κλιμάκια θα ξεκινήσουν έναν εξονυχιστικό έλεγχο σε κάθε ένα από τα υπουργεία, προκειμένου να εντοπίσουν την πρόοδο σε κάθε μία από τις δεσμεύσεις της ελληνικής πλευράς.

Ο χρόνος του ελέγχου αυτού δεν θα υπολείπεται σε καμία περίπτωση των δύο εβδομάδων και αν υπάρξουν προβλήματα στις διαπραγματεύσεις θεωρείται πιθανό να υπερβούν και τις τέσσερις εβδομάδες. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος Τύπου του επιτρόπου, αρμόδιου για οικονομικά και νομισματικά θέματα, Ολι Ρεν, για το χρόνο παραμονής της τρόικας στην Ελλάδα δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «είναι δύσκολο, όταν πρόκειται για την Ελλάδα, να υπολογίζουμε πόσο θα διαρκέσουν οι έλεγχοι».

Δεδομένο είναι ότι αποστολή των τεχνικών κλιμακίων θα είναι να διαπιστώσουν αν τηρούνται τα σκληρά μέτρα του δευτέρου μνημονίου και ποιες δεσμεύσεις προτίθεται να αναλάβει η Ελλάδα για να επιταχύνει τα θέματα τα οποία έχουν καθυστερήσει. Η διάθεση για όποια αλλαγή σε βασικούς όρους που έχουν τεθεί με το πρόγραμμα, απλώς δεν βρίσκεται στην ατζέντα της τρόικας.

Πιθανή αναβολή

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, αν τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, δεν είναι σε θέση να διαπραγματευτεί, η επίσκεψη των αξιωματούχων από την Ε.Ε., το ΔΝΤ και την ΕΚΤ είναι ενδεχόμενο να αναβληθεί και πάλι.

Επί της ουσίας, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι ο δρόμος για όποιες ουσιαστικές αλλαγές στο μνημόνιο, ακόμη και στη διάρκειά του, θα είναι μακρύς και επίπονος. Θα πρέπει, δηλαδή, πρώτα η Ελλάδα να δεσμευτεί ότι θα ξεπεράσει την τρίμηνη καθυστέρηση στην υλοποίηση του μνημονίου σε βασικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Τρία βασικά θέματα στο τραπέζι

Με βάση την αλληλογραφία που υπάρχει, τα θέματα τα οποία θα πέσουν στο τραπέζι θα είναι τρία:

Η αναμόρφωση του φορολογικού πλαισίου ώστε να εισπράττονται οι φόροι στις ώρα τους, αλλά και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής η οποία εκτιμάται κοντά στα 30 δισ. ευρώ το χρόνο. Η τρόικα θέλει να ακούσει ένα νέο και πιο ρεαλιστικό σχέδιο δράσης γ
Keywords
Τυχαία Θέματα