Η ανασκόπηση των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο

Εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε ότι η νέα επανεξέταση του θέματος της λειτουργίας των βάσεων στην Κύπρο δεν περιλαμβάνει θέμα εγκατάλειψής τους, σύμφωνα με είδηση που μετέδωσε το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου.

Η εκπρόσωπος, απαντώντας σε ερωτήσεις για τις δηλώσεις του βρετανού υπουργού Άμυνας Λαϊμ Φοξ
στη Βουλή, ότι τίθεται θέμα αναθεώρησης της λειτουργίας των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο, διευκρίνισε ότι οι βάσεις στην Κύπρο είναι πολύ σημαντικές για τη Βρετανία από στρατηγική άποψη.

"Τα θέματα που θα εξεταστούν είναι τι έχουμε τώρα εκεί, πώς το χρησιμοποιούμε, αν μπορούμε να το χρησιμοποιούμε καλύτερα και με μικρότερες δαπάνες, και αν χρειάζονται αλλαγές" δήλωσε η εκπρόσωπος.

Πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο της αναθεώρησης των βρετανικών αμυντικών δαπανών, που οδήγησε στη μείωσή τους κατά 8%, διαπιστώθηκε ότι για τις βάσεις στην Κύπρο χρειάζεται χωριστή μελέτη που θα περιλαμβάνει και ανεξάρτητους, εκτός του υπουργείου, μελετητές. Γι' αυτό, είπε, η ομάδα που θ' ασχοληθεί με αυτή τη μελέτη περιλαμβάνει και τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον και τον υπουργό Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέηγκ. Η μελέτη αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους.

Οι δύο βρετανικές βάσεις στην Κύπρο, η μία στη Δεκέλεια, κοντά στη Λάρνακα κι η άλλη στο Ακρωτήρι, κοντά στη Λεμεσό, έχουν συνολικό εμβαδόν 254 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Η βάση της Δεκέλειας χρησιμοποιείται κυρίως για στρατωνισμό, ενώ η βάση στο Ακρωτήρι είναι αεροπορική και κατασκοπευτική. Παρέχει υπηρεσίες διοικητικής μέριμνας για τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, ενώ διαδραματίζει υποστηρικτικό ρόλο για τον αεροπορικό αποκλεισμό της Λιβύης και παράλληλα διαθέτει ισχυρά συστήματα ηλεκτρονικής παρακολούθησης που συγκεντρώνουν στρατιωτικές πληροφορίες μέχρι και την Κίνα.

Το Νοέμβριο του 2009 η Βρετανία προσφέρθηκε να επιστρέψει το μισό εδάφους των βάσεων, στο πλαίσιο μιας πιθανής διευθέτησης του Κυπριακού, ώστε να διευκολύνει την επίτευξη συμφωνίας στο εδαφικό. Η προσφορά αφορούσε, κυρίως, επιστροφή μέρους της βάσης Δεκέλειας.
Keywords
Τυχαία Θέματα