Η απομάκρυνση του ΧΥΤΑ προκαλεί διαφωνίες

Στην τελική ευθεία, αλλά με αξεκαθάριστες ακόμα τις οριστικές αποφάσεις, έχει μπει το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στη Ζάκυνθο. Την Δευτέρα το βράδυ πραγματοποιήθηκε σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα και με μεγάλη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων και απλών πολιτών, η παρουσίαση της μελέτης για την δημιουργία νέου ΧΥΤΑ στη Ζάκυνθο σε αντικατάσταση του ΧΥΤΑ
που λειτουργεί εδώ και 15 χρόνια στο χώρο του εθνικού θαλάσσιου πάρκου Ζακύνθου.

Η νέα πρόταση αφορά την εγκατάσταση του ΧΥΤΑ στη θέση Λίβα του Βραχιώνα αλλά σε αυτήν αντιδρούν κάτοικοι των γύρω κοινοτήτων και κυνηγοί που υποστηρίζουν ότι θα βλαφτεί ανεπανόρθωτα η χλωρίδα και η πανίδα της περιοχής.

Στην επιλογή αυτή συνηγορεί και η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό την επιτήρηση της οποίας βρίσκεται η Ζάκυνθος και η χώρα μας, επειδή ο υφιστάμενος ΧΥΤΑ είναι εγκατεστημένος μέσα στο βιότοπο της θαλάσσιας χελώνας και έχει αποδειχθεί ότι κατά καιρούς ρυπαίνει τη θάλασσα.

Σύμφωνα με το καθεστώς επιτήρησης προβλέπεται κάθε τρεις μήνες ενημέρωση της Επιτροπής από το Δήμο για τις επιπτώσεις στον περιβάλλοντα χώρο του ΧΥΤΑ, όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ζακύνθου Ανδρέας Ξένος.

Όλα ξεκίνησαν περίπου πριν τρία χρόνια όταν διαπιστώθηκε εκτεταμένη ρύπανση από τα στραγγίδια του υφιστάμενου ΧΥΤΑ στην ακτή Βροντόνερο του κόλπου Λαγανά. Αμέσως κινητοποιήθηκαν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και μετέφεραν το ζήτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία παρακολουθεί το θέμα της εφαρμογής των μέτρων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας, εδώ και πολλά χρόνια και μετά την συζήτηση τους στο ευρωπαϊκό δικαστήριο. Από τις τοπικές αρχές η ρύπανση αποδόθηκε σε πλημμελή συντήρηση του μηχανολογικού εξοπλισμού του ΧΥΤΑ αλλά από τότε δόθηκαν σαφείς οδηγίες για την απομάκρυνση του από το χώρο του εθνικού θαλάσσιου πάρκου αφού είχε άλλωστε συμπληρώσει τον κύκλο ζωής του και δεν μπορούσε να δεχτεί άλλες ποσότητες απορριμμάτων.

Υπό την πίεση των εξελίξεων και την παρέμβαση τόσο του Υπουργείου Περιβάλλοντος στο παρελθόν, όσο και της Περιφέρειας Ιόνιων Νησιών, δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες επιλογής νέου χώρου για την εγκατάσταση του ΧΥΤΑ.

Το θέμα ανέλαβε ειδικό μελετητικό γραφείο που εξέτασε μία προς μία τις προτεινόμενες περιοχές και κατέληξε σε αυτήν που, όπως χαρακτηριστικά ανακοινώθηκε, εξασφαλίζει τα λιγότερα προβλήματα σε σχέση με τις άλλες.

Οι μελετητές παρουσίασαν λεπτομέρειες της εργασίας τους και έδωσαν στοιχεία για την περιοχή που προτείνεται να γίνει ο νέος ΧΥΤΑ. Ο χώρος θα έχει 15 χρόνια ζωής και μέση ετήσια χωρητικότητα 44 χιλιάδες κυβικά μέτρα. Η περιοχή είναι εκτός της ζώνης NATURA, δεν έχει αρχαιολογικά και ιστορικά μνημεία, αλλά ούτε και σπίτια κοντά. Υπάρχει οδός πρόσβασης. Είναι εντός καταφυγίου άγριας ζωής. Η στάθμη του νερού είναι από μηδέν έως 3 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και σύμφωνα με αυτούς δεν υφίσταται θέμα για τον υδροφόρο ορίζοντα. Έχει καλό ασβεστολιθικό
Keywords
Τυχαία Θέματα