Η δραματική δήλωση Βενιζέλου

2011.11.27. Δήλωση στο Money Show στη Θεσσαλονίκη from Evangelos Venizelos on Vimeo.

Η Ομιλία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου στο Money Show 2011 στη Θεσσαλονίκη

Κυρίες και κύριοι, κύριοι συνάδελφοι στη Βουλή, κύριοι Πρόεδροι
του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, του Ελληνοϊταλικού Επιμελητηρίου, του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι.

Χαίρομαι πολύ γιατί μου δόθηκε η ευκαιρία να ακούσω αυτές τις παρουσιάσεις του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας γιατί ως αποκλειστικός ή ως βασικός μέτοχος των εταιρειών αυτών το Ελληνικό Δημόσιο δια του Υπουργού των Οικονομικών οφείλει να έχει γνώση καθώς καλείται να λάβει όλες τις στρατηγικού χαρακτήρα αποφάσεις που το βασικό εταιρικό τους όργανο, η Γενική Συνέλευση των Μετόχων, λαμβάνει.

Βεβαίως, επειδή όλα αυτά συνδέονται με διάφορες πτυχές της πολιτικής μου διαδρομής, τις οποίες δεν χρειάζεται τώρα ούτε να αναψηλαφήσω ούτε να αναφέρω, θέλω να σας πω ότι το μεγάλο στοίχημα της Θεσσαλονίκης είναι πολιτικό. Όλα αυτά τα έχουμε ακούσει και τα έχουμε ξανακούσει, τα έχουμε φανταστεί, τα έχουμε ονειρευτεί, τα έχουμε σχεδιάσει. Πέρασαν πολλά χρόνια από τότε που εξήγγειλα ως Υπουργός Ανάπτυξης τη Ζώνη Καινοτομίας με τον Θανάση Τσαυτάρη τότε Γενικό Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας.

Πέρασαν πολλά χρόνια από τότε που ασχοληθήκαμε με το να γίνει το «ΝΟΗΣΙΣ». Πέρασαν πολλά χρόνια από τότε που φανταστήκαμε τον πρώτο προβλήτα ως πολιτιστικό, με τις υποδομές της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Πέρασαν πολλά χρόνια ανοιχτής και ατελέσφορης συζήτησης για το μέλλον της Έκθεσης.

Το πρόβλημα λοιπόν της Θεσσαλονίκης είναι πολιτικό. Είναι ζήτημα αυτοσυνειδησίας, αυτοπεποίθησης και τοπικής αποφασιστικότητας. Αυτό το σχήμα, που απευθυνόμαστε στην εκάστοτε κυβέρνηση να βρει τις λύσεις, έχει μία σημασία. Αναμφίβολα, η εκάστοτε κυβέρνηση οφείλει να λαμβάνει γενναίες, δραστικές και ριζοσπαστικές αποφάσεις. Αλλά η Θεσσαλονίκη έχει ένα μέγεθος τέτοιο που της επιτρέπει να σχεδιάζει, να αποφασίζει, να εκτελεί και να προσφέρει στον εαυτό της τις ευκαιρίες που της δίνει η ιστορία και ο τόπος.

Ο τόπος, το ανάγλυφο της περιοχής, έχει δώσει στο λιμάνι την προέχουσα θέση σε οποιοδήποτε αναπτυξιακό μοντέλο της Θεσσαλονίκης. Η ιστορία έχει αναδείξει τη Θεσσαλονίκη ως ένα πολύ μεγάλο λιμάνι. Η Έκθεση ως θεσμός πολύ νεώτερος, αλλά και αυτός με ιστορικές αναγωγές είναι ένα πλεονέκτημα που η Θεσσαλονίκη κινδυνεύει να χάσει, όχι μόνο σε σχέση με το εξωτερικό, αλλά σε σχέση με την Αθήνα.

Η Ζώνη Καινοτομίας είναι πράγματι ένα δίκτυο που βασίζεται στο Πανεπιστήμιο, στα ερευνητικά κέντρα, στους ανθρώπους, στο νοητικό κεφάλαιο. Αυτές είναι οι πηγές, οι ενδογενείς πόροι ανάπτυξης. Οι άνθρωποι, οι ικανότητές τους, η δουλειά τους, το μυαλό τους και η γη, με ό,τι σημαίνει «γη». Γη δεν σημαίνει μόνον real estate, οικιστικ
Keywords
Τυχαία Θέματα