Η Ινδία επενδύει στην Αφρική

Με την υπόσχεση της Ινδίας να δώσει δάνεια ύψους 5,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε αφρικανικές χώρες και τη δέσμευση της Αφρικής και του Νέου Δελχί να αγωνιστούν από κοινού για τη μεταρρύθμιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ολοκληρώθηκε σήμερα στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας η δεύτερη σύνοδος μεταξύ Ινδίας και Αφρικανικής Ένωσης.

Στη διήμερη σύνοδο, που χαρακτηρίστηκε "πλήρως επιτυχημένη" από τον πρόεδρο της Επιτροπής της ΑΕ Ζαν Πινγκ, η Ινδία επιβεβαίωσε το σημαντικό οικονομικό ενδιαφέρον της για την Αφρική
αποδεσμεύοντας δάνεια ύψους 5 δισ. δολαρίων για τα επόμενα τρία χρόνια. Ο Ινδός πρωθυπουργός Μανμοάν Σινγκ υποσχέθηκε επίσης ότι η χώρα του θα δώσει άλλα 700 εκατομμύρια δολάρια για διάφορα αναπτυξιακά προγράμματα που αφορούν από τις καλλιέργειες μέχρι τη μετεωρολογία. Ο Σινγκ επισήμανε ότι οι τομείς στους οποίους θα δοθεί προτεραιότητα είναι οι νέες τεχνολογίες, η γεωργία, οι επικοινωνίες.

Οι παρατηρητές επισημαίνουν ότι, όπως και η Κίνα, η Ινδία ελπίζει να επωφεληθεί από το πετρέλαιο και τις πρώτες ύλες της Αφρικής αλλά και από το εμπορικό δυναμικό της, προκειμένου να τροφοδοτήσει την ανάπτυξή της.

Η Αφρική ενδιαφέρεται εξίσου για αυτή τη συνεργασία, όπως μαρτυρά η παρουσία στη σύνοδο δέκα αρχηγών κρατών, όπως του Αιθίοπα Μέλες Ζενάουι, του Κενυάτη Μουάι Κιμπάκι και του προεδρεύοντα στην ΑΕ, Τεόντορο Ομπιάνγκ Νγκουέμα από την Ισημερινή Γουινέα.

Οι εμπορικές συναλλαγές Κίνας-Αφρικής έφτασαν πέρσι τα 126,9 δισ. δολάρια ενώ της Ινδίας υπολείπονται κατά πολύ, φτάνοντας μόνο στα 46 δισ. δολάρια, όπως είπε ο Σινγκ. Ερωτώμενος για τους κινδύνους από την πολιτική αστάθεια στην ήπειρο, ο Σινγκ απάντησε: "Οι επενδύσεις είναι μια πράξη εμπιστοσύνης. Ο λαός και η κυβέρνηση της Ινδίας έχουν αρκετή εμπιστοσύνη στους λαούς, τις κοινωνίες και τις κυβερνήσεις της Αφρικής. Όποιες και αν είναι οι προσωρινές δυσκολίες που μπορεί να συναντήσουν (...) έχουν τη βούληση, τους πόρους και την ικανότητα να τις ξεπεράσουν".

Πέρα από τον οικονομικό τομέα, Αφρική και Ινδία υπέγραψαν τη λεγόμενη "Διακήρυξη της Αντίς Αμπέμπα" που προβλέπει την αυξανόμενη πολιτική συνεργασία των δύο πλευρών. Με τη συμφωνία αυτή ζητείται η μεταρρύθμιση σε βάθος των Ηνωμένων Εθνών και η διεύρυνση του Συμβουλίου Ασφαλείας. "Έχουμε την άποψη ότι τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να λειτουργούν με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα και ότι η σύνθεση των κεντρικών οργάνων τους πρέπει να αντικατοπτρίζουν τη σημερινή πραγματικότητα", τονίζεται στη διακήρυξη.
Keywords
Τυχαία Θέματα