Η ιταλική οικονομία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα

Το Ιταλικό Ινστιτούτο Στατιστικής (Ίστατ), στην ετήσια έκθεσή του, επιβεβαιώνει ότι η οικονομία της χώρας, και συνεπώς η κοινωνία της, αντιμετωπίζει σειρά προβλημάτων. Σύμφωνα με το Ίστατ "το 28% των ιταλών, σχεδόν δεκαπέντε εκατομμύρια άτομα, κινδυνεύει να γνωρίσει η γνωρίζει τον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού".

Πρόκειται για ποσοστό υψηλότερο από τον μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δεν ξεπερνά το 23,1%.

Το Ίστατ αναφέρει, επίσης ότι την τελευταία δεκαετία, η Ιταλία σημείωσε την χειρότερη επίδοση, στην ενωμένη Ευρώπη, σε ότι αφορά την ανάπτυξη.

Σχετικά με την καθημερινή οικονομική κατάσταση των οικογενειών, ενδεικτικό είναι το στοιχείο ότι τέσσερις στις δέκα δεν είναι σε θέση να επιτρέψουν στον εαυτό τους ούτε μια εβδομάδα διακοπές.

Το 19,1% των οικογενειακών συνόλων δηλώνει ότι μείωσε τις αποταμιεύσεις του για να αντιμετωπίσει τα νέα δεδομένα της οικονομικής κρίσης.

Ο αριθμός των νέων που δεν σπουδάζει και δεν παρακολουθεί μαθήματα επαγγελματικής κατάρτισης ξεπερνά τα δυο εκατομμύρια εκατό χιλιάδες. Πρόκειται για το αρνητικό ρεκόρ της τελευταίας δεκαετίας.

Πάντως η παραγωγικότητα των επιχειρήσεων αυξάνεται. Σύμπτωμα, σύμφωνα με παρατηρητές, του γεγονότος ότι στην οικονομία της τρίτης χιλιετίας, σε αρκετές περιπτώσεις η ενίσχυση της παραγωγικότητας δεν συνδέεται άμεσα με την αύξηση της απασχόλησης.

Το 13% των γυναικών που γεννήθηκαν μετά το 1973 έχει καταγγείλει ότι την στιγμή της πρόσληψής τους υποχρεώθηκαν να υπογράψουν "προληπτική επιστολή παραίτησης" που ο εργοδότης χρησιμοποιεί σε περίπτωση που μείνουν έγκυες.

"Η ανάπτυξη της χώρας δεν είναι καθόλου ικανοποιητική. Για να αντιμετωπισθεί η κρίση, χρησιμοποιήθηκε μεγάλο μέρος των αποταμιεύσεων και εκείνοι που πληρώνουν το υψηλότερο κόστος, είναι οι γυναίκες και οι νέοι", δήλωσε ο πρόεδρος του Ίστατ, Ενρίκο Τζοβανίνι.
Keywords
Τυχαία Θέματα