Η τέφρα θα φτάσει στη Σκανδιναβία

Η ηφαιστειακή τέφρα από το ισλανδικό ηφαίστειο Γκρίμσβετν, που εξερράγη το Σάββατο, θα φτάσει αύριο την Τρίτη στη Σκανδιναβία, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Φινλανδικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο. "Τα ρεύματα του αέρα στα χαμηλά στρώματα της ατμόσφαιρας πνέουν προς τα νησιά Φερόες και τη Σκοτία με κατεύθυνση προς τη νότια Σκανδιναβία όπου το νέφος της τέφρας θα φτάσει την Τρίτη", αναφέρει το ινστιτούτο σε ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της φινλανδικής μετεωρολογικής υπηρεσίας το νέφος της ηφαιστειακής τέφρας θα φτάσει στη νότια Φινλανδία την Τετάρτη.

Προς το παρόν, "δεν προβλέπεται κανένα κλείσιμο εναέριου χώρου για τη Δευτέρα 23 Μαΐου, ούτε για την Τρίτη 24 Μαΐου", ανακοίνωσε η υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της χώρας Finnavia.

Η υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Βρετανίας (CAA) ανακοίνωσε από την πλευρά της σήμερα ότι είναι πιθανόν να υπάρξουν προβλήματα στις πτήσεις από ορισμένες περιοχές της χώρας εξαιτίας της ηφαιστειακής τέφρας.

Η μετεωρολογική υπηρεσία της Βρετανίας προβλέπει ότι ένα νέφος τέφρας από το ισλανδικό ηφαίστειο θα καλύψει ολόκληρη την Ιρλανδία, τη Σκοτία και κάποια μέρη της νότιας Βρετανίας μέχρι τις 09:00 ώρα Ελλάδας της Τρίτης.

Σε ερώτηση αν αυτό ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα στις πτήσεις, ένας εκπρόσωπος της CAA δήλωσε: "Έτσι φαίνεται αυτή τη στιγμή".

Η έκρηξη κόστισε περίπου 5 δισ. δολάρια
Η έκρηξη του ισλανδικού ηφαιστείου Έιγιαφιουλ, τον Απρίλιο του 2010, που οδήγησε στο κλείσιμο του συνόλου ή μέρους του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου για ένα μήνα, κόστισε περίπου 5 δισ. δολάρια στην παγκόσμια οικονομία, από αυτά τα 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ στον τομέα των αερομεταφορών, εκτίμησε η εταιρεία Oxford Economics.

Τα πυκνά σύννεφα που σχηματίστηκαν από τις στάχτες του ηφαιστείου προκάλεσαν το πιο μεγάλο κλείσιμο του εναέριου χώρου της Ευρώπης σε καιρό ειρήνης, την ακύρωση περισσότερων από 100.000 πτήσεων, ενώ απέκλεισαν περισσότερους από οκτώ εκατομμύρια επιβάτες μέσα κι έξω από τα αεροδρόμια για ένα μήνα.

Η βρετανική εταιρεία εκτίμησε τις παγκόσμιες οικονομικές επιπτώσεις σε 3,53 δισεκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 3,31 κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας, από 15-21 Απριλίου, όταν σχεδόν όλος ο ευρωπαϊκός εναέριος χώρος είχε κλείσει.

Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη που παραγγέλθηκε από την Airbus, ο αεροπορικός τομέας (μεταφορά επιβατών και εμπορευμάτων), έχασε συνολικά 1,83 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αλλά επειδή κάποια ταξίδια αναβλήθηκαν για μεταγενέστερες ημερομηνίες, η καθαρή ζημία έφθασε σε περισσότερο από 1,55 δισεκατομμύρια.

Όσον αφορά τον τομέα του τουρισμού, ο αντίκτυπος εκτιμάται σε 1,6 δισ. δολάρια (1,13 δισ. ευρώ). Αυτή την έλλειψη κερδών υπέστησαν κυρίως τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια, υπογραμμίζει η Oxford Economics, εκτιμώντας επίσης τις απώλειες της παραγωγικότητας σε όλον τον κόσμο--γιατί οι εργαζόμενοι είχαν εγκλωβιστεί στα αεροδρόμια--σε περ
Keywords
Τυχαία Θέματα