Η τρόικα δεν δέχεται την έκτακτη επιχορήγηση του ΟΑΕΔ

Tο κλιμάκιο της τρόικας δεν δέχεται την έκτακτη επιχορήγηση του ΟΑΕΔ από τον προϋπολογισμό, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες για τα επιδόματα ανεργίας. Το κλιμάκιο ζήτησε η επιπλέον δαπάνη να καλυφθεί από τον αλληλόχρεο λογαριασμό που έχει δημιουργηθεί από το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΔ, καθώς το Ταμείο χρωστάει στον
Οργανισμό περισσότερα από 5 δισ. ευρώ. Η γγ Κοινωνικών Ασφλαίσεων του υπουργείου Εργασίας κ. Δρέττα ανέφερε ότι στις συζητήσεις οι ελεγκτές της τρόικας προσπαθούν να καταλάβουν γιατί χρειάζονται αυτά τα χρήματα και από ποιες πηγές θα προέλθουν.
Η ίδια σημείωσε ότι η αύξηση της ανεργίας πλήττει τα έσοδα του ΙΚΑ, καθώς μειώνονται οι εισφορές. "Προσπαθούμε να πείσουμε την τρόικα ότι έχουμε τους τρόπους για να επιμερίσουμε αυτό το κόστος", σημείωσε και προσδιόρισε τις ανάγκες για τις επιπλέον επιχορηγήσεις στο 1 δισ. ευρώ περίπου. "Πρόκειται για μία δύσκολη διαπραγμάτευση", επισήμανε και προσέθεσε ότι "το υπουργείο Εργασίας συνεργάζεται με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και το υπουργείο Οικονομικών ώστε να δουν πως θα επιμεριστεί το ποσό του 1 δισ. ευρώ". Αν η τρόικα δεν ανάψει το πράσινο φως, τότε θα προσπαθήσουμε να βρούμε αυτά χρήματα από εξοικονόμηση δαπανών σε άλλους τομείς, ανέφερε.

Επιδόματα ανεργίας

Η κ. Δρέττα τόνισε ότι το θέμα των επιδόματων ανεργίας (και της ενδεχόμενης επιβολής εισοδηματικών κριτηρίων) δεν έχει μπει στο τραπέζι των συζητήσεων.

Όπως είπε, η βασική προτεραιότητα για το υπουργείο Εργασίας και την κυβέρνηση γενικότερα είναι οι συντάξεις και τα επιδόματα ανεργίας να είναι σε αξιοπρεπή επίπεδα.

Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι αν ένας άνεργος έχει υψηλά εισοδήματα και ένας άλλος πολύ χαμηλά, θα πρέπει να δούμε ποιος θα πρέπει κατά προτεραιότητα να πάρει το επίδομα. Είναι ένα αμείλικτο δίλημμα, είπε.

Για τις επικουρικές συντάξεις, σημείωσε ότι προφανώς θα υπάρξει μείωση και προσέθεσε ότι δεν μπορεί να ξέρει το ύψος των περικοπών, καθώς στο υπουργείο περιμένουν τις αναλογιστικές μελέτες.

Για τα πολυτεκνικά επιδόματα ανέφερε ότι είναι θέμα του υπουργείου Υγείας, ενώ για τα προνοιακά επιδόματα είπε ότι δίνονται μέσω Περιφερειών και πολλές φορές ένα άτομο μπορεί να παίρνει και ένα και δύο επιδόματα χωρίς έλεγχο.

Θα μπορούσαν αυτά τα επιδόματα να δίνονται μέσω ΟΓΑ, σημείωσε, ώστε να υπάρξει ένας εξορθολογισμός και να μην χρειαστεί να γίνουν περικοπές.
Keywords
Τυχαία Θέματα