Ιρανός υφυπουργός αναμένεται σύντομα στο Κάιρο

Ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί "πολύ σύντομα" στο Κάιρο για να προετοιμάσει την ατζέντα για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών έπειτα από περισσότερα από 30 χρόνια, μετέδωσαν σήμερα τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Θα είναι η πρώτη επίσκεψη στην Αίγυπτο ιρανού υφυπουργού μετά την πτώση του καθεστώτος του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ στις 11 Φεβρουαρίου ύστερα από λαϊκή
εξέγερση.

Ο ιρανός αξιωματούχος αναμένεται να προετοιμάσει τη συνάντηση στα τέλη Μαΐου στην Ινδονησία μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών του Ιράν και της Αιγύπτου, Αλί Ακμπάρ Σαλεχί και Νάμπιλ αλ Αράμπι, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των Αδεσμεύτων Χωρών, προκειμένου να συζητήσουν τα "επικείμενα στάδια" στις ιρανο-αιγυπτιακές σχέσεις.

Σύμφωνα με τον Σαλεχί τον οποίο επικαλούνται τα μέσα ενημέρωσης, ένας ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί πολύ σύντομα στο Κάιρο για να προετοιμάσει τα θέματα της ημερήσιας διάταξης για τη συνάντηση αυτή". Ο υπουργός δεν διευκρίνισε το όνομα του αξιωματούχου.

"Οι δύο χώρες εκδήλωσαν το ενδιαφέρον και τη σταθερή βούλησή τους για την αποκατάσταση των διπλωματικών τους σχέσεων. Πολλά προφορικά και γραπτά μηνύματα εστάλησαν και υπήρξαν πολλές τηλεφωνικές επαφές μεταξύ των αξιωματούχων των δύο χωρών", πρόσθεσε ο Σαλεχί.

Στις 2 Μαΐου οι Σαλεχί και Αράμπι είχαν την πρώτη τους διπλωματική επαφή για να συζητήσουν για διμερείς σχέσεις.

Το Ιράν διέκοψε τις διπλωματικές του σχέσεις με την Αίγυπτο το 1980, μετά την ισλαμική επανάσταση, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αναγνώριση του κράτους του Ισραήλ από το Κάιρο ένα χρόνο νωρίτερα με την υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας. Έκτοτε οι δύο χώρες διατηρούν μόνο γραφεία εμπορικών συμφερόντων αντίστοιχα στις δύο πρωτεύουσες.

Ωστόσο μετά την πτώση του καθεστώτος Μουμπάρακ, οι δηλώσεις με σημείο αναφοράς την αποκατάσταση των διμερών σχέσεων εντείνονται και από τις δύο πλευρές.
Keywords
Τυχαία Θέματα