Καλή αρχή...

Συνέντευξη Τύπου Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου στις Βρυξέλλες μετά το πέρας της συνεδρίασης του Eurogroup.
Ευ. Βενιζέλος: Το Eurogroup υποδέχθηκε σήμερα με πολύ θετικό τρόπο όλες τις προσπάθειες που έκανε η Ελλάδα τις τελευταίες μέρες
προκειμένου να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και να καλύψει τις 100 προαπαιτούμενες ενέργειες που έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί, προκειμένου να εγκριθεί το πρόγραμμα και να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες που συνδέονται με το PSI.

Οι εκτιμήσεις που παρουσίασαν στο Eurogroup οι τρεις θεσμοί που συγκροτούν την Τρόικα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ήταν θετικές. Αυτά έχουν αποτυπωθεί στη δήλωση που διατύπωσε εκ μέρους του Eurogroup ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Αυτό που αναμένει το Eurogroup τώρα είναι μια γραπτή επιβεβαίωση από την Τρόικα ότι όλα τα κείμενα και στην αγγλική τους μετάφραση αποτυπώνουν αυτά που έχουμε συμφωνήσει στο νέο πρόγραμμα. Αυτό επί της ουσίας έχει ήδη διασφαλιστεί.

Συζητήσαμε ορισμένα σημεία τα οποία είχαν προκαλέσει ορισμένες ερωτήσεις, καθώς είναι λογικό μέσα σε 100 προαπαιτούμενες ενέργειες να υπάρχουν σημεία προς διευκρίνιση.

Είχε καιρό να ακούσει η Ελλάδα καλά λόγια. Ο ελληνικός λαός, που υποβάλλεται σε θυσίες και κάνει μια τεράστια προσπάθεια, η ελληνική δημόσια διοίκηση, θέλει να ακούσει έναν καλό λόγο και σήμερα άκουσε μετά από πολύ καιρό αυτό τον καλό λόγο. Φυσικά δεν έχουμε κανένα περιθώριο επανάπαυσης ή χαλάρωσης, πρέπει να συνεχίζουμε, πρέπει να εφαρμόσουμε όλα όσα έχουμε αναλάβει να εφαρμόσουμε.

Το μήνυμα που έστειλε σήμερα το Eurogroup απευθύνεται πρωτίστως στον ιδιωτικό τομέα. Με τον ιδιωτικό τομέα έχουμε συμφωνήσει το σχήμα του PSI. Η συμφωνία βεβαίως αυτή έχει γίνει με τους επισήμους εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα, με το IIIF και την Επιτροπή των κομιστών των ελληνικών ομολόγων.Τώρα όταν μιλάμε για ιδιωτικό τομέα εννοούμε κάθε κάτοχο ελληνικών ομολόγων. Κάθε τράπεζα, κάθε fund, κάθε έναν ο οποίος μετέχει σ’ αυτή την διαδικασία.

Είναι λοιπόν λογικό τώρα να είμαστε και εμείς πάρα πολύ καθαροί και σαφείς στα μηνύματα που στέλνουμε και τα μηνύματα αυτά δεν τα στέλνει μόνο η ελληνική κυβέρνηση, τα στέλνει όλη η Ευρωζώνη, τα στέλνουν οι τρεις θεσμοί που συγκροτούν την Τρόικα.

Το μήνυμα λοιπόν είναι πάρα πολύ καθαρό. Η προσφορά που έχει κάνει η Ελλάδα με την έγκριση του Eurogroup είναι πολύ δελεαστική. Τα δεδομένα είναι γνωστά.

Όλοι γνωρίζουν ποια είναι η δημοσιονομική μας κατάσταση, όλοι γνωρίζουν μετά τον Οκτώβριο του 2011 ότι στόχος είναι μια δραστική μείωση του ελληνικού δημοσίου χρέους, προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο.

Μείωση κατά 53,5% δηλαδή κατά 110 δις. Αυτό τι σημαίνει; Αυτό σημαίνει ότι ο ιδιωτικός τομέας έχει να εκτιμήσει τα 4 πλεονεκτήματα που η έχει η προσφορά:

Το sweetener, εννοώντας το ρευστό που εν μέρει καλύπτει τα ομόλογα, δηλαδή από τα 210 δισ. ευρώ που βρίσκονται στα χ
Keywords
Τυχαία Θέματα