Καταχρεωμένα στις τράπεζες τα κόμματα

Διατεθειμένα να συμβάλλουν στην «ελάφρυνση» του Κρατικού Προϋπολογισμού, με τη μείωση μέρους των εσόδων που λαμβάνουν μέσω της κρατικής επιχορήγησης, δηλώνουν στην πλειονότητά τους οι εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων, εξαιτίας των δυσμενών οικονομικών συνθηκών και των δραστικών μέτρων που λαμβάνονται για την εξοικονόμηση χρημάτων.

Απαντώντας σε σχετική έρευνα του ΑΠΕ-ΜΠΕ υπογραμμίζουν, ταυτόχρονα, την αναγκαιότητα της διατήρησης της κρατικής χρηματοδότησης, προκειμένου τα κόμματα να παραμείνουν οι θεσμικοί
πυλώνες του δημοκρατικού πολιτεύματος, ενώ υποστηρίζουν ότι η χρηματοδότηση από ιδιώτες θα πρέπει να γίνεται υπό συνθήκες απόλυτης διαφάνειας.

Όσον αφορά στα χρήματα, τα οποία χρωστούν αυτή τη στιγμή, προς τις τράπεζες, υπό τη μορφή δανείων, αποδεικνύεται ότι το κυβερνών κόμμα και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέχουν τη «μερίδα του λέοντος», με 90 και 127 εκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα, ακολουθεί ο ΣΥΝ με 7,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο ΛΑ.Ο.Σ. και οι Οικολόγοι Πράσινοι δηλώνουν ότι δεν χρωστούν σε κανένα (το Κομουνιστικό Κόμμα Ελλάδος δεν δέχθηκε να συμμετάσχει στην έρευνα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, δηλώνοντας ότι έχει τοποθετηθεί επί του θέματος, οι θέσεις του είναι γνωστές, και θα επανέλθει όταν καταθέσει δημοσίως ο αρμόδιος υπουργός τις προτάσεις του για τη χρηματοδότηση των κομμάτων).

Στο ερώτημα, εάν τα κόμματα έχουν χρεοκοπήσει, αφού στην πλειοψηφία τους, έχουν προεισπράξει την κρατική επιχορήγηση που δικαιούνται έως και το 2016, η απάντηση ήταν σχεδόν ίδια από όλες τις πλευρές, με το ΠΑΣΟΚ να δηλώνει ότι «η κατάσταση είναι ελεγχόμενη και αντιμετωπίσιμη», τη ΝΔ να υποστηρίζει ότι τα «κόμματα δεν είναι επιχειρήσεις για να πτωχεύσουν» και να επισημαίνει πως «εξυπηρετούμε, με απόλυτη συνέπεια, τόσο τις δανειακές, όσο και τις λοιπές φορολογικές και ασφαλιστικές μας υποχρεώσεις», και τον ΣΥΝ να υπογραμμίζει ότι «τα κόμματα πτωχεύουν πολιτικά όταν δεν εκφράζουν πολιτικές δυνάμεις». Αντίθετα, ο ΛΑ.Ο.Σ. υποστηρίζει ότι τα δυο μεγάλα κόμματα, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, έχουν ήδη χρεοκοπήσει, ενώ οι Οικολόγοι Πράσινοι σημειώνουν ότι η υπερχρέωση των κομμάτων αποτελεί στοιχείο της κρίσης του πολιτικού συστήματος.

Υπέρ της δραστικής και άμεσης μείωσης της κρατικής επιχορήγησης προς τα κόμματα τάσσονται επίσης τόσο η «Δημοκρατική Συμμαχία» της Ντόρας Μπακογιάννη, όσο και η «Δημοκρατική Αριστερά» του Φώτη Κουβέλη, επισημαίνοντας ότι τα κόμματα οφείλουν να προσαρμόσουν τις ανάγκες τους στην οικονομική πραγματικότητα και να εγκαταλείψουν δαπανηρές συμπεριφορές που δεν υπηρετούν επί της ουσίας την πολιτική.

Ζητούμενο η διαφάνεια

Σύσσωμες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου χαρακτηρίζουν «ανοιχτή πληγή» το θέμα της διαφάνειας. «Οι όροι χρηματοδότησης πρέπει να είναι απόλυτα σαφείς και νομικά άρτιοι, ώστε να μην υπάρχουν περιθώρια για παρερμηνείες και αμφισβητήσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΟΚ Ροβέρτος Σπυρόπουλος, και προσθέτει ότι «η ατιμωρησία οδηγεί στην ασυδοσία και, ότα
Keywords
Τυχαία Θέματα