Κατάργηση της εισαγγελίας της Βοσνίας

Ο Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Μίλοραντ Ντόντικ, ανήγγειλε ότι θα ζητήσει από τη Βουλή της σερβοβοσνιακής οντότητας την προκήρυξη δημοψηφίσματος για την κατάργηση του δικαστηρίου και της εισαγγελίας της Βοσνίας.

Ο κ. Ντόντικ είπε ότι η Βουλή θα συνεδριάσει έως
τις 10 Απριλίου για να ανακοινώσει την ημερομηνία διεξαγωγής δημοψηφίσματος κατά του δικαστηρίου και της εισαγγελίας της Βοσνίας, θεσμούς οι οποίοι, όπως υποστήριξε, τηρούν μεροληπτική στάση έναντι των Σέρβων της Βοσνίας.

«Αναμένω πλήρη στήριξη από τη Βουλή της Σερβικής Δημοκρατίας και την πλειοψηφία των πολιτών της», δήλωσε ο κ. Ντόντικ στη διάρκεια συνέντευξης τύπου στη Μπάνια Λούκα.

«Είναι ένα δικαστήριο που δικάζει μόνο για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από Σέρβους και όχι για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν σε βάρος των Σέρβων», δήλωσε ο κ. Ντόντικ και πρόσθεσε ότι οι Σέρβοι που εργάζονται στην εισαγγελία και το δικαστήριο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης πρέπει να παραιτηθούν μετά το δημοψήφισμα.

Η νέα επίθεση του Προέδρου της Σερβικής Δημοκρατίας έγινε μια μέρα μετά τη συνεδρίαση στο Σαράγεβο του Συμβουλίου για την Εφαρμογή της Ειρήνης στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη (PIC) το οποίο του απηύθυνε προειδοποίηση ότι πρέπει να σταματήσει να αμφισβητεί τη λειτουργία και την ύπαρξη του δικαστηρίου και της εισαγγελίας της Βοσνίας.

Το δικαστήριο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης συγκροτήθηκε το 2002 κυρίως για την εκδίκαση εγκλημάτων πολέμου με στόχο την αποφόρτιση του έργου του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY).

Ο Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας υποστηρίζει ότι η ειρηνευτική Συμφωνία του Ντέιτον, με την οποία τερματίστηκε ο πόλεμος στη χώρα, δεν προέβλεπε τη συγκρότηση του δικαστηρίου και ότι ήταν απόφαση που επιβλήθηκε από τους εκπροσώπους της διεθνούς κοινότητας.

«Η Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας δεν συμφώνησε ποτέ με το νόμο περί ίδρυσης δικαστηρίου και εισαγγελίας της Βοσνίας», είπε.

Η γενική εισαγγελία της Βοσνίας εδώ και δύο χρόνια διεξάγει έρευνα σε βάρος του Μίλοραντ Ντόντικ, λόγω υποψιών για κατάχρηση πόρων από τον προϋπολογισμό της Σερβικής Δημοκρατίας, που προορίζονταν για την ανέγερση της έδρας της κυβέρνησης στη Μπάνια Λούκα.

Ο κ. Ντόντικ ανέφερε ότι δεν φοβάται την έρευνα και ότι δεν υπάρχει βάση για την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του.
Keywords
Τυχαία Θέματα