Καθοριστική η συνεισφορά της Finansbank

Καθοριστική ήταν η συνεισφορά της Finansbank, θυγατρικής του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας στην Τουρκία, στα συνολικά αποτελέσματα τριμήνου του ομίλου ΕΤΕ που ανακοινώθηκαν, ενώ σημαντική ανάπτυξη παρουσίασαν όλα τα οικονομικά μεγέθη της τράπεζας.

Πιο συγκεκριμένα, σε 151 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα καθαρά κέρδη της Finansbank το πρώτο
τρίμηνο του 2011, αυξημένα κατά +28% έναντι του πρώτου τριμήνου του 2010 (σε σταθερή ισοτιμία).

Η ανάκαμψη της τουρκικής οικονομίας δημιουργεί προσδοκίες για περαιτέρω ενίσχυση της αναπτυξιακής πορείας της Finansbank, όπως επισημαίνει η Εθνική Τράπεζα

Συγκεκριμένα, οριακή κάμψη κατά 2%, έναντι του α' τριμήνου του 2010, καταγράφεται στο καθαρό επιτοκιακό αποτέλεσμα το οποίο ανήλθε σε 239 εκατ.ευρώ στην Τουρκία μέσα σε περιβάλλον αποκλιμάκωσης των περιθωρίων. Η επίδοση αυτή της Finansbank την τοποθετεί στην κορυφή των τουρκικών τραπεζών από πλευράς επιτοκιακού περιθωρίου, το οποίο μάλιστα δεν εξαρτάται από ευμετάβλητες πηγές εσόδων όπως τα χρεόγραφα.

Ο ρυθμός αύξησης των λειτουργικών δαπανών (+25%) έναντι του πρώτου τριμήνου του 2010 αντανακλά την επέκταση του δικτύου καταστημάτων της Finansbank, το οποίο αυξήθηκε +10% έναντι του πρώτου τριμήνου του 2010 υπερβαίνοντας τα 500 στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2011. Παρά την επέκταση του δικτύου της, ο δείκτης αποτελεσματικότητας (δαπάνες προς έσοδα) της Finansbank διαμορφώθηκε στο χαμηλό επίπεδο του 44%, μια από τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των τουρκικών τραπεζών.

Το Μάρτιο του 2011, οι συνολικές χορηγήσεις της Finansbank ανέρχονταν σε 15,3 δισ.ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά +26% έναντι του πρώτου τριμήνου του 2010.

Οι χορηγήσεις λιανικής τραπεζικής εξακολουθούν να αποτελούν την αιχμή της αναπτυξιακής δυναμικής της Finansbank και συνεχίζουν να αυξάνονται με μεγάλους ρυθμούς (+37% από το πρώτο τρίμηνο του 2010). Το συνολικό ύψος των χορηγήσεων λιανικής το πρώτο τρίμηνο του 2011 ανήλθε σε 8,3 δισ.ευρώ.

Ιδιαίτερα θετικές επιδόσεις καταγράφονται στις χορηγήσεις στεγαστικής και καταναλωτικής πίστης. Συγκεκριμένα τα υπόλοιπα στεγαστικής πίστης ανήλθαν σε 3 δισ.ευρώ, αυξημένα κατά +29%. Το μερίδιο αγοράς της Finansbank στη στεγαστική πίστη διαμορφώθηκε στο 10,2%.

Τα υπόλοιπα πιστωτικών καρτών ανήλθαν σε 3,5 δισ.ευρώ, καταγράφοντας αύξηση +51%. Στις πιστωτικές κάρτες η Finansbank υπερβαίνει το 15% της αγοράς έναντι 12,1% το α' τρίμηνο του 2010.

Τα υπόλοιπα προσωπικών δανείων ανήλθαν σε 1,5 δισ.ευρώ, σημειώνοντας αύξηση +48%. Στα προσωπικά δάνεια το μερίδιο της Finansbank αυξήθηκε σε 5,9% έναντι 5% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010.

Οι χορηγήσεις επιχειρηματικής πίστης ανήλθαν το πρώτο τρίμηνο του 2011 σε 7 δισ.ευρώ, σημειώνοντας ρυθμό αύξησης +16% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010, αντανακλώντας τη γενικότερη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος.

Το ύψος των δανείων σε καθυστέρηση στο πρώτο τρίμηνο του 2011 αποκλιμακώθηκε σ
Keywords
Τυχαία Θέματα