Κίνδυνος να μείνει χωρίς χρήμα ο πολιτισμός

ΑΝ (ΞΕ)ΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΟΠΑΠ
«Δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση- το έχω συζητήσει και με τον Υπουργό των Οικονομικών, ότι ακόμα κι να υπάρξει πλήρης ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ θα πρέπει να υπάρξει ειδικός κανονισμός ότι, για αρκετά χρόνια, εγώ λέω πάνω από 10 χρόνια, μέρος του τζίρου του να δίνεται για το πολιτισμό».

Αυτό δήλωσε ο Υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος ενημερώνοντας την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής
για τους στόχους και τις προτεραιότητές του, σε σχέση με το θέατρο και τις τέχνες.

Νωρίτερα, η Πρόεδρος της Επιτροπής Χρύσα Αράπογλου είχε κάνει λόγο για «διαζύγιο του ΟΠΑΠ με την τέχνη», ενώ τόνισε την ανάγκη να ενημερώσουν από κοινού οι υπουργοί Οικονομικών και Πολιτισμού για τις πηγές και το ύψος των χρηματοδοτήσεων στο τομέα του πολιτισμού.

Αναπτύσσοντας το περίγραμμα της πολιτικής του για τον πολιτισμό, ο κ. Γερουλάνος έδωσε έμφαση στις τέσσερις νέες προτεραιότητές του, που έχουν δρομολογηθεί, όπως είπε, ξεκινώντας με τον κινηματογράφο και το βιβλίο και συνεχίζοντας με τα Μουσεία και τη δράση νέας γενιάς καλλιτεχνών.

Ο κ. Γερουλάνος στάθηκε ιδιαίτερα στη νέα γενιά καλλιτεχνών, που, όπως είπε, «κάνουν θαύματα».

«Σε μια εποχή, που τα πάντα είναι σε κρίση στην Ελλάδα, είναι ενθαρρυντικό ότι έχουν απελευθερωθεί αυτές οι νέες δυνάμεις, ενάντια σ' αυτούς που δεν θέλουν και πιστεύουν ότι όλα βαίνουν καλώς και τίποτα δεν πρέπει να αλλάξει», σημείωσε ο κ. Γερουλάνος.

Αναφερόμενος στο θέμα των επιχορηγήσεων, ο Π. Γερουλάνος ήταν κατηγορηματικός τόσο στο ότι θα συνεχιστούν, όσο και στο ότι θα διέπονται από απόλυτη διαφάνεια, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν θα δίνονται σε οργανισμούς, που δεν θα έχουν σοβαρές δράσεις, ή δεν θα εποπτεύονται από το Υπουργείο Πολιτισμού.

«Επειδή ακούγονται διάφορες σπέκουλες θα πρέπει να ξεκαθαρίσω ότι θα εξαντληθεί και το τελευταίο ευρώ από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου. Όχι μόνο δεν υπάρχει καμία πρόθεση να σταματήσουν, αλλά έχουμε εξασφαλίσει επιπλέον ένα εκατομμύριο για να ξεπληρώσουμε χρέη του παρελθόντος. Ωστόσο, αλλάζουμε ριζικά τον τρόπο που δίνονταν τα χρήματα. Εδώ μπαίνουν κανόνες. Θα επιχορηγούνται, με βάση τις δράσεις που προτείνουν, πόσο σοβαροί οργανισμοί είναι. Δεν υπάρχουν συμφωνίες 'πίσω από κλειστές πόρτες'. Θα αναρτώνται όλα τα στοιχεία στο διαδίκτυο, για να τελειώνει πια το θέατρο του παραλόγου», υπογράμμισε ο Υπουργός Πολιτισμού.
Keywords
Τυχαία Θέματα