Κοντά σε εμφύλιο η Ακτή Ελεφαντοστού

Η Επιτροπή των Βρυξελλών κάλεσε σήμερα τον Αλασάν Ουατάρα, τον πρόεδρο της Ακτής Ελεφαντοστού που αναγνωρίζει η διεθνής κοινότητα, και τον πρόεδρο Λοράν Γκμπαγκμπό, που αρνείται να εγκαταλείψει μετά τις εκλογές το προεδρικό μέγαρο, "να προστατεύσουν τους αμάχους" και να κάνουν ό,τι μπορούν, γιά να μη διολισθήσει η χώρα τους σε εμφύλιο πόλεμο.

Την ίδια ώρα μάχες γίνονται στην οικονομική πρωτεύουσα της Ακτής του Ελεφαντοστού, Αμπιτζάν,
ενώ ο Γκιγιόμ Σόρο, ο πρωθυπουργός του Ουαταρά, βεβαίωσε σήμερα ότι "ωρίμασε η κατάσταση γιά μία "ταχεία επίθεση" των ημέτερων "Δημοκρατικών νέων δυνάμεων" κατά των "Δυνάμεων Ασφάλειας και άμυνας" του Λοράν Γκμπαγκμπό.

Ομως ο Γκμπαγκμπό έχει ενισχύσει την προεδρική φρουρά στη συνοικία Πλατό, όπου βρίσκεται το προεδρικό μέγαρο, ελέγχει τη δημόσια τηλεόραση μεταδίδοντας συνθήματα κατά του Γάλλου προέδρου Σαρκοζί, που στηρίζει τον Ουαταρά, και σε κάθε περίπτωση αρνείται να εξοριστεί.

Η Ακτή Ελεφαντοστού είναι μεγάλη παραγωγός κακάο και πρώην αποικία της Γαλλίας.

Η Επίτροπος αρμόδια γιά την ανθρωπιστική βοήθεια Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα εξέφρασε "μεγάλη ανησυχία" αναφορικά με πληροφορίες ότι στο Αμπιτζάν γίνεται ανθρωποκυνηγητό και αναφέρονται στην επαρχία εθνοτικές εκκαθαρίσεις (στην πόλη Ντεκουέ, με πάρα πολλά θύματα της φυλής Γκουερέ).

Ο ΟΗΕ εκτιμά τώρα ότι, οι περίπου 300 νεκροί, που εντοπίστηκαν στην Ντεκουέ, σκοτώθηκαν από τις "Δημοκρατικές νέες δυνάμεις" του Ουαταρά.
Keywords
Τυχαία Θέματα