Λαγοί και κούρσα

Του Κωνσταντινου Zουλα

Το ερώτημα αν πρέπει ο κ. Γ. Παπανδρέου να ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές μονοπωλεί πλέον τις συζητήσεις στην πράσινη παράταξη, παρά τη στάση αναμονής που φαίνεται να έχουν επιλέξει οι «δελφίνοι» μέχρι ο πρώην πρωθυπουργός να αποσαφηνίσει τις
προθέσεις του. Την ενδοκομματική ένταση μάλιστα ενέτεινε χθες μια κοινή επιστολή 101 «χαμηλόβαθμων» στελεχών του ΠΑΣΟΚ (του Πολιτικού και του Εθνικού Συμβουλίου ή απλά μέλη) που αξίωσαν από την κοινοβουλευτική ομάδα να καταψηφίσει την κυβέρνηση Παπαδήμου χαρακτηρίζοντας κοινοβουλευτικό πραξικόπημα τη σύμπραξη με τη Ν.Δ. και τον ΛΑΟΣ.

Δεδομένης, ωστόσο, της ψήφου εμπιστοσύνης που όλα δείχνουν ότι θα δοθεί σήμερα στη νέα κυβέρνηση, το ενδιαφέρον στρέφεται βέβαια στις επιλογές των δυνάμει διαδόχων του κ. Παπανδρέου. Και χθες ένας εξ αυτών, ο κ. Ανδ. Λοβέρδος (Real), ουδόλως αρνήθηκε ότι υπάρχει απλώς ένα άτυπο «εσωκομματικό μορατόριουμ» στα περί διαδοχής. «Είναι αναγκαίο» είπε «να παγώσει αυτή η συζήτηση» χαρακτηρίζοντας «βιαστικό και επιπόλαιο» όποιον συντηρεί τούτη την ώρα τη συζήτηση «να παραμείνει ή να μην παραμείνει ο κ. Παπανδρέου». Και με το ίδιο επιχείρημα αρνήθηκε να σχολιάσει τα δημοσιεύματα που τον θέλουν από κοινού με τον κ. Ευ. Βενιζέλο να είναι οι επικρατέστεροι δελφίνοι. Κατ’ ουσίαν ωστόσο, με τις πολύ διπλωματικές απαντήσεις του, ο υπουργός Υγείας δεν απέκλεισε καθόλου το ενδεχόμενο η σχετική συζήτηση να ανοίξει τις αμέσως επόμενες ημέρες ακόμη και με δική του πρωτοβουλία.

Σημειώνεται άλλωστε ότι ο κ. Λοβέρδος ήταν πολύ πιο σαφής στις απαντήσεις του για την απροσδόκητη πρωτοβουλία του κ. Παπανδρέου να συγκαλέσει προχθές έκτακτη σύσκεψη μόνον με τους «πράσινους» υπουργούς. Την περιέγραψε ως ατυχέστατη επιλογή, καθώς όπως είπε «δίνουμε την εντύπωση ότι καθένας λειτουργεί με ό,τι έχει στο μυαλό του, ενώ πάμε να στηρίξουμε μια καινούργια προσπάθεια». Παράλληλα, καθέτως διαφώνησε και με την εισήγηση του κ. Παπανδρέου να εγείρει ζήτημα αλλαγής του εκλογικού νόμου. Τη συζήτηση περί διαδοχής συντήρησε και ο κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης αναγνωρίζοντας χθες ότι πρέπει να συζητηθούν όσα εχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα στο ΠΑΣΟΚ.

Ο δε υφυπουργός Εσωτερικών κ. Πάρις Κουκουλόπουλος δεν απέκλεισε ακόμη και τη διάσπαση του ΠΑΣΟΚ, αν δεν αναμορφωθεί συντεταγμένα, αφού προηγηθεί η αναγκαία πολιτική συζήτηση. «Την ηγεσία την επιλέγεις με βάση το αν μπορεί να υπηρετήσει ένα σχέδιο για τη χώρα. Για το καινούργιο δεν έχουν ειπωθεί πολλά και από κανέναν», σχολίασε σχετικά.

Οπως προαναφέρθηκε, τέλος, 101 στελέχη του ΠΑΣΟΚ κάλεσαν τους «πράσινους» βουλευτές να καταψηφίσουν την κυβέρνηση Παπαδήμου αποκαλώντας μεταξύ άλλων φασίστες τους εκπροσώπους του ΛΑΟΣ και καταγγέλλοντας ότι «η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. και ακροδεξιάς δεν έχει καμία νομιμοποίηση».

Σχόλιο: Ολα αυτα ειναι το 1/5 του...παγόβουνου και περιγράφουν μόνο την συγκεκριμένη πλευρά του "πεντάεδρου". Και προφανώς ο κ.Λοβέρδος είναι απλά...λαγός στην κούρσα.
Keywords
Τυχαία Θέματα