Μαύρες τρύπες στην οικονομία της Κούβας

Η Κούβα αναμένεται εντός του 2011 να δαπανήσει 25% περισσότερα κονδύλια από τα προβλεπόμενα για εισαγωγές τροφίμων --τομέας που αποτελεί μία από τις μαύρες τρύπες της οικονομίας της-- εξαιτίας της ανόδου των διεθνών τιμών των προϊόντων, ανακοίνωσε υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης.

Οι εισαγωγές προϊόντων διατροφής αναμένεται φέτος να φθάσουν το 1,5 δισ. δολάρια, όσο ακριβώς και το 2010, μολονότι η Κούβα σκόπευε να μειώσει το ποσό στο 1,2 δισ. δολάρια, εξήγησε ο Ίγκορ Μοντέρο, πρόεδρος της Alimport, της κυριότερης κρατικής εταιρείας στον τομέα των τροφίμων.

Πάνω από το 70% των αυξήσεων αφορούν προϊόντα όπως το γάλα, το σιτάρι, ο αραβόσιτος, το αλεύρι, το σογιέλαιο, τόνισε ο πρόεδρος της Alimport, όπως αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η κρατική εφημερίδα Granma.

«Όλες οι προβλεπόμενες αυξήσεις πάνω στα έσοδα από τις εξαγωγές νικελίου, ζάχαρης και άλλων υπηρεσιών θα χρησιμοποιηθούν για να καλυφθεί το έλλειμμα από τα έξοδα των εισαγωγών».

Οι εισαγωγές τροφίμων και πετρελαίου είναι τα δύο μεγάλα έξοδα της κουβανικής οικονομίας. Η κυβέρνηση επί πολλά χρόνια πασχίζει να αυξήσει την αγροτοδιατροφική παραγωγή, δίχως ωστόσο να έχει σημειώσει σημαντικά επιτεύγματα.

Η Κούβα «απέχει ακόμη παρασάγγας από την επίτευξη της αγροτοδιατροφική επάρκεια: αυτήν την άλλη ανεξαρτησία που θα μας προστάτευε από τις απρόσμενες αυξήσεις στην αγορά των αξιών», σχολιάζει η εφημερίδα του ΚΚ Κούβας, που αυτό το Σαββατοκύριακο διοργανώνει το 6ο Συνέδριό του, το πρώτο μετά το 1997. Οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα αυτό θα αποτελέσουν ένα από τα κύρια θέματα που αναμένεται να απασχολήσουν και να επικυρωθούν κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου.
Keywords
Τυχαία Θέματα