Μαζική κατάθεση αγωγών των εξαπατηθέντων της ΑΣΠΙΣ

Το «κουτί της Πανδώρας» για τα πολιτικά πρόσωπα που διατέλεσαν υπουργοί Ανάπτυξης, υφυπουργοί και γενικοί γραμματείς στο πρώην υπουργείο Εμπορίου μεταξύ 2000 και 2007, αλλά και των υπουργών Εθνικής Οικονομίας της περιόδου 2007-2009, ανοίγει η μαζική κατάθεση αγωγών των εξαπατηθέντων της ΑΣΠΙΣ κατά του δημοσίου, στο οποίο προσάπτουν διαχρονική συγκάλυψη στο σκάνδαλο του ασφαλιστικού ομίλου του φυλακισμένου, πλέον, κ. Π.
Ψωμιάδη.

Οι αγωγές των θυμάτων της ΑΣΠΙΣ ήδη έχουν ξεπεράσει τις 200 και καθημερινά κατατίθενται πέντε έως επτά, με τις οποίες ζητούν την οικονομική τους αποκατάσταση, αφού η συνολική ζημιά της υπόθεσης ξεπερνά τα 600 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το κείμενο της αγωγής, που εξασφάλισε «Το Βήμα», η αδιαφορία του υπουργείου Ανάπτυξης και, αργότερα, της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΕΠΕΙΑ) και παρά το πλήθος των έγγραφων καταγγελιών για την δεινή οικονομική κατάσταση της ΑΣΠΙΣ, οδήγησαν εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους στην οικονομική καταστροφή.

«Το υπουργείο Ανάπτυξης "επιμελείτο" με διάφορους τρόπους να καλύπτει τη δεινή οικονομική κατάσταση, στην οποία βρισκόταν η εταιρία και στις περισσότερες περιπτώσεις με τα ανακριβή πιστοποιητικά φερεγγυότητας, τα οποία εξέδιδε, παραποιούνταν και αλλοιώνονταν τα οικονομικά αποτελέσματα, με αποτέλεσμα να εξαπατηθούν και να παγιδευτούν σωρεία πελατών της» σημειώνουν.

Η απάτη των ASPIS BONDS

Το 2003 υπηρεσιακό έγγραφο προς την ΑΣΠΙΣ ενημέρωνε ότι το υπουργείο έγινε αποδέκτης 63 γραπτών καταγγελιών περί μη τήρησης και εφαρμογής των υποχρεώσεων της εταιρίας. Οι καταγγελίες αφορούσαν ασφαλιστήρια συμβόλαια ASPIS BOND, των οποίων η καταβολή θα έπρεπε να είναι άμεση, όμως η ΑΣΠΙΣ την καθυστερούσε. Όπως αναφέρουν οι ενάγοντες, επρόκειτο για «το αποκορύφωμα ενός κυκεώνα ψευδών στοιχείων και οικονομικών καταστάσεων για τις οποίες, όφειλε το Ελληνικό Δημόσιο, κατά τα έτη 2000-2002 να έχει λάβει όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα».

Σύμφωνα με την αγωγή, τα ελλείμματα της εταιρίας καλύπτονταν από ασφάλιστρα των ASPIS BONDS, καθώς η ΑΣΠΙΣ δεν τα επένδυε από το 2000 και μετέπειτα «σε μερίδια, τα οποία εξακολουθούσαν να πουλάνε οι συνεργάτες της ασφαλιστές», αλλά τα χρησιμοποιούσε για να καλύπτει λειτουργικές δαπάνες και δάνεια, «γεγονός το οποίο όφειλε και μπορούσε εύκολα να διαπιστώσει το υπουργείο Ανάπτυξης».

Το υπουργείο Ανάπτυξης «παρέλειψε εντελώς να διαπιστώσει τις ατασθαλίες της ασφαλιστικής εταιρίας, που ήταν ήδη εξόφθαλμες, ή κατά πάσα πιθανότητα, τις διαπίστωσε και δεν προέβη στην λήψη κανενός προληπτικού μέτρου» τονίζουν.

Το 2001 μειώθηκε η αξία του χαρτοφυλακίου του «εσωτερικού μεταβλητού κεφαλαίου» από υποτίμηση της αξίας των επενδύσεων, κατά 6,9 δισ. δρχ. και η εταιρία το συμπεριέλαβε στο ποσό των αποθεμάτων, ύψους 41 δισ. δρχ, κάνοντας αναδρομικά αλλαγές στον ισολογισμό του 2000. «Η εταιρία αποφάσισε αυθαίρετα να μηδενίσει το ποσό αυτό και να μην το εμφανίζει στους μετέπειτα ισολογισμούς της. Η εποπτι
Keywords
Τυχαία Θέματα