Με το βλέμμα στην Ιταλία!

Η ιταλική Γερουσία ενέκρινε χθες τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που έχει ζητήσει η Ευρωπαϊκή Ενωση, σε ένα σημαντικό βήμα αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των αγορών και εγκαινιάζοντας μια ταχεία διαδικασία πολιτικής μετάβασης, που συνεπάγεται τέλος εποχής για την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι, ανοίγοντας το δρόμο για τη συγκρότηση μεταβατικής κυβέρνησης εντός του Σαββατοκύριακου.
Το πακέτο των μέτρων λιτότητας χρειάζεται και την έγκριση της Βουλής των Αντιπροσώπων, που
αναμένεται να δώσει σήμερα το «πράσινο φως», οδηγώντας στην επίσημη παραίτηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και αντικατάστασή του από τον πρώην Ευρωπαίο επίτροπο, Μάριο Μόντι.
Η έγκριση των μέτρων λιτότητας και η επικείμενη αποχώρηση Μπερλουσκόνι δημιούργησαν κλίμα ευφορίας στις αγορές, αποκλιμακώνοντας τις πιέσεις που ασκούνται στα ιταλικά ομόλογα.
Το spread των ιταλικών δεκαετών έναντι των αντίστοιχων γερμανικών τίτλων έκλεισε περισσότερο από 40 μονάδες, στις 480 μονάδες βάσης, με την απόδοση να υποχωρεί κάτω από το 7%.

Οι θετικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη δημιούργησαν κλίμα αισιοδοξίας και στα διεθνή χρηματιστήρια, με το Μιλάνο να καταγράφει κέρδη πάνω από 3%, ενώ σημαντική ήταν και η άνοδος σε Παρίσι και Φραγκφούρτη.

Εντονα ανοδικές τάσεις επικρατούσαν και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, την ώρα που στις αγορές συναλλάγματος το ευρώ [EUR=X] παρέμεινε στο προσκήνιο του επενδυτικού ενδιαφέροντος για δεύτερη διαδοχική ημέρα, διατηρώντας το προβάδισμά του έναντι του δολαρίου.

Σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ολιβιέ Μπαγί, χαρακτήρισε ως μείζονος σημασίας τις μεταρρυθμίσεις στην Ιταλία.

«(Το πακέτο μέτρων) περιλαμβάνει τα μέτρα που χρειάζονται για τη μεταρρύθμιση και αποκατάσταση της ιταλικής οικονομίας, αλλά και για τον εφησυχασμό των αγορών», τόνισε ο κ. Μπαγί.

Ενδιαφέρον από Ομπάμα

Σε μία ακόμη ένδειξη ότι η ευρωπαϊκή κρίση προβληματίζει την Ουάσιγκτον, ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί, ενώ επικοινώνησε και με τον Ιταλό πρόεδρο, Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο.
Ο ίδιος ο πρόεδρος Σαρκοζί δήλωσε έτοιμος να υπερασπισθεί με όλες του τις δυνάμεις την Ευρώπη, υπογραμμίζοντας ότι «τώρα πρέπει να βάλουμε στο σωστό δρόμο Ελλάδα και Ιταλία».

Επειτα από αρκετούς μήνες καθυστερήσεων και πολιτικών αντιπαραθέσεων, η Ρώμη φαίνεται πως έχει λάβει το μήνυμα των αγορών, που είχαν φέρει την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης στα πρόθυρα της οικονομικής διάσωσης.

«Το πιο σημαντικό στοιχείο για να ξεπερασθεί η κρίση είναι μια αξιόπιστη και ικανή νέα κυβέρνηση, που μπορεί πράγματι να φέρει εις πέρας τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές», δήλωσε ο Εβαλντ Νοβότνι, στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Αλλά και ο Κλάους Ρέγκλιγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, κάλεσε την Ιταλία να επισπεύσει τις πολιτικές διαδικασίες για τη συγκρότ
Keywords
Τυχαία Θέματα