Με τρία κόμματα Υπερ η βουλή συνεχίζει να ψηφίζει

Με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ της ΝΔ και της Δημοκρατικής Συμμαχίας κυρώθηκε κατά πλειοψηφία στη Βουλή, μετά από ονομαστική ψηφοφορία, η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την θέσπιση Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αλλά και της συνθήκης για την διακυβέρνηση της Ευρωζώνης.

Ειδικότερα, υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου, καθώς και του άρθρου 4, στο οποίο ενσωματώθηκε
η προσθήκη για τη δημιουργία Ειδικού Λογαριασμού του ελληνικού Δημοσίου με στόχο την αποκλειστική και άμεση εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, ψήφισαν 194 βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και τη Δημοκρατική Συμμαχία, ενώ 59 βουλευτές από τα άλλα κόμματα καταψήφισαν.

Σημειώνεται ότι αρχικά η Δημοκρατική Αριστερά, δια του εισηγητή της Γιάννη Αμοιρίδη είχε δηλώσει ότι υπερψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο. Ωστόσο, λίγο αργότερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Τσούκαλης ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του το καταψηφίζει.

Κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε, ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης υπερασπίστηκε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τονίζοντας ότι δίνεται έτσι η δυνατότητα στα κράτη-μέλη της ΕΕ να αντιμετωπίσουν κρίσεις που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα της Ευρωζώνης.

Ο εισηγητής της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας υπεραμύνθηκε της απόφασης των ευρωπαίων ηγετών, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη συμπλήρωσης των πολιτικών, με μέτρα για την ανάσχεση της ύφεσης και τον περιορισμό της ανεργίας.

Από την πλευρά του ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος χαρακτήρισε τη συμφωνία αποτέλεσμα συμβιβασμού των κρατών- μελών της ΕΕ, που δεν εκφράζει τους λαούς τους.

«Καταψηφίζουμε την υποταγή της χώρας σε ένα γερμανικό σχέδιο που θα διαλύσει την Ευρώπη. Πρόκειται για έναν μηχανισμό ελεγχόμενης χρεοκοπίας εντός ευρώ, με όρους που βολεύουν τους δανειστές μας και κυρίως τη Γερμανία», υποστήριξε ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.

Για αδιέξοδο μονόδρομο του δημοσιονομικού συμφώνου, έκανε λόγο ο ανεξάρτητος βουλευτής Βαγγέλης Παπαχρήστος.

Εξάλλου, απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία η ένσταση αντισυνταγματικότητας που είχε εγείρει ο ΣΥΡΙΖΑ. Όπως υποστήριξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Παναγιώτης Λαφαζάνης, η κύρωση θα έπρεπε να ψηφιστεί όχι με απλή πλειοψηφία, αλλά με την αυξημένη πλειοψηφία των 180 βουλευτών.

Αντιπαράθεση Φ. Σαχινίδη - Γ. Καρατζαφέρη

Νωρίτερα οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης υποστήριξε ότι η κύρωση της απόφασης συνιστά περιορισμό της εθνικής κυριαρχίας. «Δεν έχουμε το δικαίωμα να ψηφίσουμε μείωση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας. Γιατί αυτό που ψηφίζετε σήμερα είναι μείωση της εθνικής κυριαρχίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η Ελλάδα δεν μπορεί με μια απλή διαδικασία να ψηφίσει στην ουσία την κατάργηση του υπουργείου Οικονομικών. Δεν θα υπάρχει Έλληνας υπουργός Οικονομικών. Στη θέση του θα είναι ο κ. Ράιχενμπαχ που θα επιβάλει η κ. Μέρκελ. Ο ελληνικός λαός σάς παρέδωσε το 2009, έστω και τραυματισμένο, κράτος
Keywords
Τυχαία Θέματα