Μέχρι τώρα 7 διαγραφές και 3 παραιτήσεις....

Γράφει ο Βασίλης Μούρτης

Η εικόνα που παρουσίασαν, στη Βουλή, κυβέρνηση και Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, καθιστούν αναπόφευκτες τις πολιτικές εξελίξεις. Ουδείς, όμως, είναι σε θέση, αυτή την ώρα, να προσδιορίσει ποιες ακριβώς θα είναι αυτές. Οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, οι οποίοι εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τον πειθαναγκασμό τους να ψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο και το άρθρο 37, ζητούν, σε γενικές γραμμές, είτε συγκυβέρνηση είτε προσφυγή σε πρόωρες εκλογές,
παρότι γνωρίζουν ότι οι περισσότεροι από αυτούς δεν πρόκειται να επανεκλεγούν.
Ωστόσο, για να υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις, πρέπει ο πρωθυπουργός να αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες. Επί του παρόντος και μέχρι, τουλάχιστον να υπάρξουν αποφάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Γιώργος Παπανδρέου, δεν προτίθεται να αναλάβει καμία πρωτοβουλία, σύμφωνα με όσα μετέφεραν από τη συζήτηση μαζί του ο Γιώργος Καρατζαφέρης και ο Αλέξης Τσίπρας. Και δεν είναι βέβαιο ότι αν αναλάβει πρωτοβουλίες, αυτές θα αφορούν συγκυβέρνηση ή εκλογές, παρότι και πολλοί υπουργοί, από τους φίλα προσκείμενους στον ίδιο θεωρούν τη συγκυβέρνηση ως λύση εκ των ων ουκ άνευ, προκειμένου να βγει η χώρα από την κρίση.
Οι πληροφορίες φέρουν τον πρωθυπουργό έτοιμο, αμέσως μετά τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής να αναλάβει κάποιες πρωτοβουλίες, προς δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη θα είναι επανάληψη της πρωτοβουλίας του για εθνική συνεννόηση, με νέα πρόσκληση προς τους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να διατυπώσουν τις προτάσεις τους για την από δω και πέρα πορεία της χώρας, είτε οι αποφάσεις είναι θετικές είτε υπάρξει παράταση. Η δεύτερη θα αφορά σε οικονομικά ζητήματα και κυρίως στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και τις αποκρατικοποιήσεις. Η λύση των εκλογών δεν φαίνεται να προκρίνεται από τον κ. Παπανδρέου, που γνωρίζει ότι το κλίμα δεν είναι καθόλου ευνοϊκό για τον ίδιο και το ΠΑΣΟΚ.
Σχετικά με την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, η κυβέρνηση δείχνει να απορρίπτει το σχέδιο «Εύρηκα». Οι απαντήσεις που πήρε σχετικά με τη διασφάλιση των αποτελεσμάτων που περιλαμβάνει η πρόταση δεν την ικανοποίησαν. Αρμόδια κυβερνητικά στελέχη θεωρούν πιο κοντά στο επιθυμητό για την κυβέρνηση μια αντίστοιχη πρόταση του ΙΟΒΕ, αλλά αναμένονται και άλλες προτάσεις.
Το τελευταίο διάστημα γίνεται λόγος για πρόταση που έχει αναπτυχθεί προφορικά, προερχόμενη από τις ΗΠΑ και περιλαμβάνει και ρωσική συμμετοχή. Η πρόταση, σύμφωνα με επιχειρηματικούς κύκλους δεν αφορά μόνο τη δημόσια περιουσία, αλλά και το χρέος. Εδώ, όμως, η κυβέρνηση είναι διστακτική, μη θέλοντας να δυσαρεστήσει τους ευρωπαίους εταίρους. Ανάλογη στάση τήρησε πριν από λίγους μήνες, όταν υπουργός που επισκέφθηκε την Κίνα, του μετέφερε πρόταση των Κινέζων, για απορρόφηση από το Πεκίνου ακόμα και ολόκληρου του ελληνικού χρέους, με πολύ ευνοϊκούς όρους. Ευρωπαίοι και αμερικανοί δεν θέλουν την Κίνα στην Ευρώπη.
Οι όποιες πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού, πάντως, θα εκδηλωθούν μέσα σε ένα πολύ κακό κλίμα που διαμορφώθηκε από την αρχή της εβδομάδας, με τη δημοσίευση κοινού άρθρ
Keywords
Τυχαία Θέματα