Μεγάλα τα ελλείμματα στην ισότητα στην Κύπρο

Εγκλωβισμένη σε στρεβλές κοινωνικές νοοτροπίες και στερεότυπα παραμένει η Κύπρια, με αποτέλεσμα να υποεκπροσωπείται στα κέντρα λήψης αποφάσεων, να υποαμείβεται και η ανέλιξή της να εμποδίζεται. Το 51% των Δ.Σ. οργανισμών και επιχειρήσεων είναι ανδροκρατούμενα και εκεί όπου συμμετέχουν οι γυναίκες αποτελούν μειοψηφία, σε απόλυτους αριθμούς δεν υπερβαίνουν την 1-3 συμμετοχή.

Η πλειοψηφία, 58% των ερωτηθέντων, δηλώνει πως η μεταχείριση της οποίας τυγχάνουν οι γυναίκες στην απασχόληση σε σχέση με τους άνδρες
είναι χειρότερη. Συγκεκριμένα, η πλειοψηφία των γυναικών, 64%, πιστεύει πως είναι χειρότερη και αξίζει να σημειωθεί πως καμία γυναίκα δεν δήλωσε πως η μεταχείριση που τυγχάνουν είναι καλύτερη. Επί του θέματος υπάρχει απόκλιση, με τους άνδρες σε ποσοστό 46% να θεωρούν πως η μεταχείριση είναι ίση.



Τα ευρήματα αυτά προκύπτουν από την παγκύπρια έρευνα που διεξήγαγαν η Ομοσπονδία Εργοδοτών Βιομηχάνων (ΟΕΒ) και η Κυπριακή Ομοσπονδία Γυναικών Επιχειρηματιών Επαγγελματιών (ΚΟΓΕΕ) , υπό τον τίτλο "Η γυναίκα στην κυπριακή αγορά εργασίας", που αποτυπώνει τις επικρατούσες αντιλήψεις στο κεφάλαιο της ισοτιμίας των δύο φύλων.



Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν από την ανώτερη λειτουργό Εργασιακών Σχέσεων και Κοινωνικής Πολιτικής της ΟΕΒ Λένα Παναγιώτου. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μεταξύ Νοεμβρίου 2010-Ιανουάριου 2011 και το ερωτηματολόγιο προωθήθηκε σε εργοδότες και εργαζόμενους από όλο το φάσμα οικονομικών δραστηριοτήτων.

Ένα αξιοπρόσεκτο εύρημα που εντοπίζεται, για πρώτη ίσως φορά, έχει να κάνει με την εκτίμηση των ερωτηθέντων ως προς τη συμβολή των οργανώσεων στην προώθηση της ισότητας των φύλων. Η τοποθέτηση των ερωτηθέντων στην ουσία αδειάζει τις οργανώσεις. Συγκεκριμένα, οι γυναικείες, οι συνδικαλιστικές και οι εργοδοτικές οργανώσεις θεωρούνται από το δείγμα της έρευνας ότι έχουν ουδέτερη συμβολή στην προώθηση και στην επίτευξη της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών στην απασχόληση, με τα ποσοστά να κινούνται μεταξύ 25-29%.



Καλύτερη εικόνα έχουν στα μάτια των ερωτηθέντων οι γυναικείες οργανώσεις, με το 26% να δηλώνει πως έχουν μεγάλη συμβολή και 21% πως έχουν πολύ μεγάλη συμβολή. Αναλυτικότερα, όσον αφορά στις ευκαιρίες ανέλιξης των γυναικών σε σχέση με τους άνδρες, 66% των ερωτηθέντων θεωρεί πως είναι ίσες, με την πλειοψηφία των ανδρών, 77% να δηλώνει πως είναι ίσες, μέχρι και πολύ καλύτερες το 7%. Διαφορετική είναι η εκτίμηση της πλειοψηφίας των γυναικών που θεωρεί πως οι ευκαιρίες ανέλιξης είναι ίσες 63%, ή χειρότερες 28% και πολύ χειρότερες 3%.



Διχασμένες είναι οι εκτιμήσεις όσον αφορά στο ζήτημα της ίσης αμοιβής. Το 59% των ανδρών θεωρεί πως οι απολαβές, μεταξύ των δύο φύλων, είναι ίσες, σε αντίθεση με την πλειοψηφία των γυναικών, 56%, που θεωρεί πως είναι χειρότερες.

Αναφορικά με τις ευκαιρίες κατάρτισης στους οργανισμούς/επιχειρήσεις όπου εργοδοτούνται οι ερωτηθέντες, το 81% θεωρεί ότι ε
Keywords
Τυχαία Θέματα