Μείωση των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα κατά 150.000

Την βεβαιότητά του, ότι η χώρα θα συνεχίσει να πορεύεται ορθά, κάνοντας σωστές επιλογές ακόμα και αν ο δρόμος είναι δύσκολος, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στο συνέδριο του "Εκόνομιστ".

Ο κ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε ότι η προσπάθεια που έχει γίνει μέχρι σήμερα έχει δώσει τα πρώτα δείγματα γραφής και δεν πρόκειται να εγκαταληφθεί. Θα πούμε την αλήθεια ακόμα και αν είναι δύσκολη, τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου,
αναφερόμενος αναλυτικά στα επιμέρους βήματα που θα ακολουθηθούν.

Ο υπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων ότι όταν κλείνει ή συγχωνεύεται ένας δημόσιος οργανισμός μπορεί να υπάρξουν και απολύσεις. Δεν είναι ο στόχος μας αυτός, σημείωσε προσθέτοντας ότι θα υπάρξει μια προσπάθεια απορρόφησης του προσωπικού οργανισμών που κλείνουν ή συγχωνεύονται, μόνο όμως του προσωπικού που χρειάζεται.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε ότι θα γίνει μια πραγματική αξιολόγηση οργανισμών του δημόσιου τομέα και θα κρατηθούν αυτοί που είναι χρήσιμοι για τους Έλληνες πολίτες.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε ότι το 2011 δεν μπορεί να υπάρξει χαλάρωση δημοσιονομικής προσπάθειας. Είναι απαραίτητο να γίνουν όλες οι παρεμβάσεις που απαιτούνται, ώστε να μειωθεί το έλλειμμα με βάση το στόχο που προβλέπουμε.

Οι παρεμβάσεις αυτές για το 2011 θα είναι ύψους 6 δισ. ευρώ και θα αφορούν τόσο τη μείωση των δαπανών όσο και την αύξηση εσόδων. Οι αποφάσεις αυτές δεν είναι εύκολες, αλλά θα είναι δίκαιες και αποτελεσματικές, είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου και τόνισε ότι δεν θα υπάρξουν οριζόντιες μειώσεις μισθών και συντάξεων ούτε αυξήσεις του ΦΠΑ.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφερόμενος στα κλειστά επαγγέλματα και στην κριτική που ασκούν ορισμένοι ότι τα επαγγέλματα δεν έχουν ανοίξει στην πραγματικότητα, τόνισε ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αίρονται όλοι οι περιορισμοί από 1ης Ιουλίου 2011 χωρίς να απαιτούνται υπουργικές αποφάσεις και προεδρικά διατάγματα.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε επίσης ότι στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος που θα κατατεθεί σε δημόσιο διάλογο και ύστερα στη Βουλή, θα υπάρξουν παρεμβάσεις 26 δισ. ευρώ και πρόσθεσε ότι στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα θα δημοσιοποιηθεί η λίστα των 150 αυτών επαγγελμάτων.

Επίσης ο κ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε ότι τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει μείωση των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα κατά 150.000 άτομα και αυτό θα γίνει με την πραγματοποίηση ελάχιστων προσλήψεων, μείωση του αριθμού των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου και προσπάθειας εθελούσιας εξόδου εργαζομένων.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε τέλος ότι όσα περιέγραψε στην ομιλία του δεν είναι υπόθεση ενός κυβερνητικού σχηματισμού, ή ενός ή δύο υπουργών αλλά υπόθεση όλης της κοινωνίας και των πολιτικών δυνάμεων.

Στο σημείο αυτό, αναφερόμενος στις πρόσφατες προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ, Παπακωνσταντίνου, επισήμανε ότι υπάρχουν ήδη επιμέρους θέματα που έχουν ενταχθεί στην οικονομική πολιτική και ό
Keywords
Τυχαία Θέματα