«Μηχανισμός Επίτευξης Στόχων»

Μέχρι το βράδυ αναμένεται να έχουν μπει οι υπογραφές των υπουργών στις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, με τις οποίες θα ρυθμιστούν οι τελευταίες λεπτομέρειες που αφορούν διευκρινίσεις στο πολυνομοσχέδιο.
Σε συνάντηση που έχει το μεσημέρι της Κυριακής, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στο Μέγαρο
Μαξίμου, θα κλείσουν άμεσα όλα τα εκκρεμή ζητήματα, ώστε να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα την Τρίτη στο Eurogroup, όπου και αναμένονται ουσιαστικές αποφάσεις για την Ελλάδα.

Οι Πράξεις αφορούν, πρώτον, στη δημιουργία του Μηχανισμού Επίτευξης Στόχων και (β) στον κανονισμό λειτουργίας του λογαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπου θα κατατεθούν τα χρήματα της βοήθειας και από τον οποίο θα εξυπηρετούνται αποκλειστικά οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας.

Με τον «Μηχανισμό Επίτευξης Στόχων» θα ελέγχονταιι ανά πάσα στιγμή υπουργεία, φορείς του δημοσίου και ΟΤΑ έτσι ώστε να μην υπάρχουν αποκλίσεις από τους προϋπολογισμούς τους.

Η πορεία των δημόσιων οικονομικών θα παρακολουθείται σε μηνιαία βάση, ενώ ειδικός έλεγχος θα διενεργείται στις ΔΕΚΟ και στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Εφόσον υπάρξει απόκλιση μεγαλύτερη τoυ 10% από το στόχο του Mνημονίου, αυτή θα πρέπει να διορθωθεί μέσα στο τρίμηνο.

Αν υπάρχει απόκλιση για δύο συνεχόμενα τρίμηνα, τότε θα λειτουργεί ο «αυτόματος μηχανισμός περικοπής δαπανών», αρχής γενομένης από τις λειτουργικές δαπάνες, τις επιχορηγήσεις, έως το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ

Στο πακέτο θετικών ρυθμίσεων το οποίο οφείλει να αναδείξει η κυβέρνηση τις κρίσιμες μέρες της διαπραγμάτευσης μέχρι το Eurogroup της Τρίτης αναφέρεται η ΔΗΜΑΡ, προκειμένου, όπως τονίζει, η ελληνική κοινωνία «να αποκτήσει μια πειστική χειροπιαστή προοπτική για το τέλος της λιτότητας, την έξοδο από την κρίση και τη στροφή στην ανάπτυξη».

Η ΔΗΜΑΡ θεωρεί πως είναι αναγκαία «η δραστική μείωση των επιτοκίων για τα δάνεια που έλαβε η χώρα από το 2010, η παράταση του χρόνου αποπληρωμής αυτών των δανείων, η άτοκη χρηματοδότηση των ελλειμμάτων στη φάση της δημοσιονομικής προσαρμογής, η επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών που αποκόμισαν οι δημόσιοι θεσμικοί δανειστές από τα ελληνικά ομόλογα και η ένταξη και των ελληνικών τραπεζών στις διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.»

*με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

***

Εν μέσω σύγκρουσης του ΔΝΤ με τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης και κυρίως τη γερμανική, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για τη βοήθεια προς την Ελλάδα και την αναζήτηση λύσης για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Όπως όλα δείχνουν, την ερχόμενη Τρίτη, το Eurogroup θα υπάρξει συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα και ειδικότερα για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού από την επιμήκυνση και το χρονοδιάγραμμα εκταμίευσης της δόσης

Στο επίκεντρο της λύσης-πακέτο που συζητείται για την Ελλάδα είναι η επιμήκυνση της περιόδου εφαρμογής του προγράμματος
Keywords
Τυχαία Θέματα