Ο Φούλε προκαλεί...

Την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την προσωρινή ονομασία πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (FYROM), κατά τη διάρκεια των οποίων θα μπορούσε να επιλυθεί ακόμη και το πρόβλημα της ονομασίας των Σκοπίων, ευαγγελίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η εξέλιξη αυτή, που φαίνεται ότι έχει και την, έστω απρόθυμη, συγκατάθεση του αμερικανικού παράγοντα, θα έφερνε σε δύσκολη θέση την Αθήνα και τον πρωθυπουργό κ. Αντ.
Σαμαρά, οδηγώντας τον ως τη χρήση του δικαιώματος βέτο για να παρεμποδίσει μια τέτοια απόφαση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου. Ο κ. Σαμαράς πάντως φέρεται να έθεσε το ζήτημα αυτό και στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στις Βρυξέλλες.
Σε μια συγκυρία δυσχερή λόγω των πολύμηνων διαπραγματεύσεων για την έλευση της επόμενης δόσης το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε η ελληνική κυβέρνηση είναι να έλθει στην επιφάνεια ένα φορτισμένο εθνικά ζήτημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», ο επίτροπος με αρμοδιότητα τη Διεύρυνση Στέφαν Φούλε κινείται δημοσίως, αλλά και παρασκηνιακά, ώστε στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στις αρχές Δεκεμβρίου να παρουσιάσει ένα «διαπραγματευτικό πλαίσιο» με σκοπό να δοθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου το «πράσινο φως» για τη χορήγηση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών συνομιλιών ΕΕ - Σκοπίων, πιθανότατα το δεύτερο εξάμηνο του 2013.
Ο επίτροπος από την Τσεχία κατέστησε σαφείς τις προθέσεις του σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Reuters. «Πιστεύουμε ότι το πρώιμο στάδιο της διαπραγματευτικής διαδικασίας θα μπορούσε να δημιουργήσει το απαραίτητο μομέντουμ όχι μόνο για την αντιμετώπιση αλλά και για την επίλυση του προβλήματος (σ.σ.: της ονομασίας)» τόνισε ο κ. Φούλε.
Ο επίτροπος προσπάθησε στη συνέχεια να εξηγήσει ότι, εφόσον αυτό δεν καταστεί εφικτό, «θα μπορούσαμε να εγγυηθούμε ότι η μη επίλυσή του σε ένα πρώιμο στάδιο θα είχε ως αποτέλεσμα να αργοπορήσει και τελικώς να παγώσει η διαπραγματευτική διαδικασία». Ωστόσο πουθενά δεν ανέφερε πόσο μακρό χρονικά θα είναι ένα «πρώιμο στάδιο», ούτε έδωσε λεπτομέρειες για το είδος των εγγυήσεων προς την ελληνική πλευρά. Ισως έτσι να εξηγείται και η μάλλον ειρωνική αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία επισημαίνεται για τον κ. Φούλε ότι «είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς από πού προκύπτουν τα συμπεράσματα στα οποία καταλήγει. Μάλλον θα πρέπει να επανεκτιμήσει και να επαναξιολογήσει τα δεδομένα που έχει».
Διπλωματικοί κύκλοι σημειώνουν ότι «το πού το πάει ο κ. Φούλε φάνηκε τόσο από την Εκθεση Προόδου για τα Σκόπια όσο και από όσα έγιναν κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα». Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το κλίμα που επικράτησε στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών κ. Δ. Αβραμόπουλο ήταν μάλλον ψυχρό. Ο κ. Φούλε επέμενε ότι πρέπει να δοθεί οπωσδήποτε ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων στην πΓΔΜ με την προσωρινή ονομασία, διότι υπάρχει και ο φόβος της αστάθειας μεταξύ Σλαβομακεδόνων και Αλβανών. Παρά τα όσα του είπε ο κ. Αβραμόπουλος αλλά και ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δ. Κούρκουλας (ο
Keywords
Τυχαία Θέματα