Μήνυμα ενότητας από Μπαν Κι Μουν

«Η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας απέναντι στις εξελίξεις στον αραβικό κόσμο υπήρξε πολύ δυναμική, ενιαία και πολύ αποφασιστική. Ποτέ πριν τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν ενεργήσει τόσο γρήγορα και τόσο αποφασιστικά».

Αυτό τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν στην ομιλία του στο διεθνές φόρουμ για τις εξελίξεις στη Βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή στη Σόφια, την οποία ο κ. Μπαν επισκέπτεται πρώτη φορά μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Έχει έρθει η ώρα ο διεθνής οργανισμός να αναλάβει
δράση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τόνισε ο γ.γ. του ΟΗΕ. Ο ίδιος ανέφερε ότι οι ενέργειες του οργανισμού θα συνεχίσουν να είναι όσο γίνεται πιο μέτριες, αμερόληπτες και καλοπροαίρετες αλλά ο ΟΗΕ δεν θα παίζει τον ρόλο παθητικού παρατηρητή όταν οι κυβερνήσεις όχι μόνο δεν σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών, αλλά και «σκοτώνουν τον ίδιο το λαό τους», αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Λιβύη και στη Συρία.

Ο πρόεδρος της Συρίας δέχτηκε να πάει ομάδα παρατηρητών του ΟΗΕ στη χώρα του, ανακοίνωσε ο Μπαν Κι Μουν. «Είμαστε ενωμένοι εναντίον των σκιών του παρελθόντος», δήλωσε με έμφαση ο γ.γ. του ΟΗΕ και άφησε να εννοηθεί ότι θεωρεί τη Διακήρυξη Υπεράσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων νομική βάση για την ανάληψη του ενεργότερου ρόλου του διεθνούς οργανισμού σε περίπτωση καταπάτησης των δημοκρατικών ελευθεριών. Υπενθυμίζοντας, δηλώσεις του πρώην προέδρου της Βουλγαρίας, Ζέλιο Ζέλεφ, ότι χωρίς τη Διακήρυξη του ΟΗΕ θα ήταν αδύνατες οι δημοκρατικές αλλαγές στην Ανατολική Ευρώπη.

Ο γ.γ. του ΟΗΕ ανέφερε την παρέμβαση των ειρηνευτικών μονάδων του ΟΗΕ στην Ακτή Ελεφαντοστού, όπου οι «κυανόκρανοι» εκτέλεσαν την εντολή του ΣΑ του ΟΗΕ να υπερασπίζονται το άμαχο πληθυσμό.

«Χιλιάδες άτομα χάθηκαν στη Σρεμπρένιτσα της Βοσνίας, επειδή οι ειρηνευτές του ΟΗΕ δεν είχαν τότε κανένα δικαίωμα παρέμβασης και απλώς παρακολουθούσαν τις εξελίξεις. Η Σρεμπρένιτσα δεν πρέπει να επαναληφτεί ποτέ» τόνισε ο Μπαν Κι Μουν.

«Σήμερα έχουμε μάθει το μάθημα μας. Εμείς δρούμε», πρόσθεσε ο επικεφαλής του παγκόσμιου οργανισμού, σύμφωνα με τον οποίο σήμερα η διεθνής κοινότητα «στέλνει ισχυρό μήνυμα στο μέλλον» προς όλους εκείνους, που θα αποτολμήσουν καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των λαών.

Αναφερόμενος στις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για ανθρωπιστική βοήθεια στην Λιβύη, ο Μπαν Κι Μουν μίλησε για την συνομιλία του με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Γιώργο Παπανδρέου, αφιερωμένη στις πρωτοβουλίες της χώρας για βοήθεια στη Λιβύη, όπως είπε.
Keywords
Τυχαία Θέματα