Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν η ΔΕΗ και το ΚΑΠΕ

Μνημόνιο συνεργασίας για εξοικονόμηση ενέργειας στα σπίτια υπέγραψαν σήμερα η ΔΕΗ και το ΚΑΠΕ, παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Γ.Παπανδρέου και της Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τ. Μπιρμπίλη.

Το μνημόνιο
αφορά συγκεκριμένα την "Υλοποίηση επενδύσεων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης στον οικιακό τομέα μέσω της υπογραφής Συμβάσεων Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ)" και υπεγράφη από τον πρόεδρο της ΔΕΗ κ. Α. Ζερβό και τον πρόεδρο του ΚΑΠΕ κ. Μ. Σανταμούρη.

Το μνημόνιο, όπως αναφέρεται, στοχεύει στην ενεργειακή αναβάθμιση των νοικοκυριών μέσω παροχής ενεργειακών υπηρεσιών- παρεμβάσεων που θα αποπληρώνονται σε βάθος χρόνου μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και ανάλογα με το ποσοστό της εξοικονόμησης ενέργειας που θα επιτευχθεί. Ειδικότερα, στα νοικοκυριά που θα ενταχθούν στο πιλοτικό πρόγραμμα που προβλέπεται από το μνημόνιο, δίνεται η δυνατότητα να προχωρήσουν σε ενεργειακή αναβάθμιση, χωρίς να καταβάλουν άμεσα το αντίτιμο, αλλά αποπληρώνοντας τις παρεμβάσεις σε βάθος χρόνου και μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Το πιλοτικό πρόγραμμα θα εφαρμοστεί σε 1000 περίπου κατοικίες σε πέντε Δήμους της Αττικής (Ηλιούπολη, Άγιο Δημήτριο, Καισαριανή, Περιστέρι και Παλαιό Φάληρο). Ήδη για το πιλοτικό πρόγραμμα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον 47 επιχειρήσεις ενεργειακών υπηρεσιών, αρκετές εκ των οποίων προέρχονται από το εξωτερικό και μεταφέρουν τεχνογνωσία και κεφάλαια στην όλη διαδικασία.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ η πρωτοβουλία αυτή θα ανακουφίσει τα ελληνικά νοικοκυριά, καθώς θα περιορίσει στο ελάχιστο την αρχική δαπάνη που απαιτείται για την ενεργειακή βελτίωση των κατοικιών ενώ θα δημιουργήσει ένα καινούριο εμπορικό πεδίο και μία νέα αγορά για τον κτηριακό τομέα, τις εταιρείες παραγωγής προϊόντων και συστημάτων, καθώς και τους εγκαταστάτες και τους εφαρμοστές.

Αντίστοιχο πιλοτικό πρόγραμμα εφαρμόζεται ήδη σε 45 κτίρια του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Keywords
Τυχαία Θέματα