Ναυτιλιακή συνεργασία στη Μεσόγειο

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Διεθνής Κοινότητα πρέπει να συνεργαστούν για την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος για τους λαούς της Μεσογείου, μέσω μιας ναυτιλιακής ανάπτυξης, που θα δημιουργήσει βιώσιμες θέσεις εργασίας και ευημερία", δήλωσε η Ευρωπαία Επίτροπος Θαλάσσιων Υποθέσεων και Αλιείας, κ. Μαρία Δαμανάκη, με αφορμή την έναρξη μελέτης στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ευρώ-Μεσογειακών Επενδύσεων και Εταιρικής Σχέσης (Facility for Euro-Mediterranean Investment and Partnership-FEMIP) για τη ναυτιλιακή συνεργασία στη Μεσόγειο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή
Τράπεζα Επενδύσεων (European Investment Bank-EIB) και τo Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (International Maritime Organization-IMO).

Αντικείμενό της μελέτης θα αποτελέσουν βασικά ζητήματα του ναυτιλιακού τομέα στη Μεσόγειο, με σκοπό τον εντοπισμό και τη διάδοση "καλών πρακτικών". Ειδικότερα, για τρεις βασικούς άξονες ιδιαίτερης σημασίας: την κοινωνική διάσταση, τη θαλάσσια επιτήρηση και ασφάλεια και τις επενδύσεις στον τομέα των θαλασσίων υποδομών.

"Είναι η αρχή μιας πολλά υποσχόμενης διαδρομής και είμαι πολύ ευτυχής, που σήμερα κάνουμε το πρώτο βήμα μιας συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό στον τομέα των θαλασσίων υποθέσεων στη Μεσόγειο", ανέφερε η κ. Δαμανάκη.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του ΙΜΟ, κ. Ευθύμιος Μητρόπουλος, επεσήμανε: "Είναι ένα πολύ συναρπαστικό έργο, το οποίο θα συμπληρώσει τα υπάρχοντα, που πραγματοποιούνται στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που συντονίζονται από το Περιφερειακό Κέντρο Άμεσης Επέμβασης για την Αντιμετώπιση της Ρύπανσης στη Μεσόγειο Θάλασσα. (Regional Marine Pollution Emergency Response Centre for the Mediterranean Sea - REMPEC), το οποίο διοικείται και υποστηρίζεται τεχνικά από τον ΙΜΟ. Είναι πολύ σημαντικό να στρέψουμε την πρόσοχή μας σε δραστηριότητες που σχετίζονται με τη θαλάσσια επιτήρηση και να υλοποιήσουμε νέες δράσεις, που στοχεύουν στη βελτίωση της ασφάλειας στη θάλασσα και κατ 'επέκταση, στην προστασία του περιβάλλοντος, όπως η εφαρμογή της στρατηγικής "ηλεκτρονικής πλοήγησης (e-navigation)".

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, κ. Philippe de Fontaine-Vive, δήλωσε: "Στη σημερινή εποχή αλλαγών, για την περιοχή της Μεσογείου τίποτε δεν είναι πιο σημαντικό από την προώθηση της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη, που μπορεί να επιτευχθεί και μέσω της εκμετάλλευσης των ναυτιλιακών δυνατοτήτων της περιοχής. Ωστόσο, οι δυνατότητες αυτές συναντούν εμπόδια στην ανάπτυξή τους, εξαιτίας των διαφορετικών θεσμικών και νομικών πλαισίων χρηματοδότησης των υποδομών στον τομέα των μεταφορών, που ξεκινούν από την πλήρη εξάρτηση από τις κυβερνήσεις ή από τη διεθνή οικονομική βοήθεια και φθάνουν έως την ιδιωτική συμμετοχή, η οποία εξακολουθεί να είναι περιορισμένη. Λαμβάνοντας υπόψη τις τεράστιες ανάγκες της περιοχής, έχουμε καθήκον να βελτιώσουμε αυτή την κατάσταση".



Ιστορικό

Keywords
Τυχαία Θέματα