Νομοσχέδιο για φορέα έρευνας υδρογονανθράκων

Το νομοσχέδιο για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη θα συζητηθεί αύριο, σε έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ανακοίνωσε απόψε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γ. Μανιάτης κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών εκδήλωσης για την ελληνική ενεργειακή οικονομία στο Μέγαρο Μουσικής. Στο ίδιο νομοσχέδιο, πρόσθεσε, θα περιληφθεί τροπολογία για την ίδρυση των τριών νέων εταιριών παροχής αερίου σε Ανατολική Μακεδονία, Κεντρική
Μακεδονία και Στερεά.
Ο υφυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι έχει ολοκληρωθεί η προετοιμασία του νομοσχέδιου για τη δημιουργία φορέα έρευνας υδρογονανθράκων (πετρέλαιο και φυσικό αέριο )το οποίο θα προβλέπει μείωση της φορολογίας για τις επιχειρήσεις που θα έλθουν στη χώρα για να επενδύσουν καθώς και αυξηση της έκτασης των περιοχών που θα παραχωρούνται για έρευνα.

Στην ομιλία του ο πρώην γενικός διευθυντής ενέργειας της Ε.Ε. Κ. Κ. Μανιατόπουλος επεσήμανε την ανάγκη για μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό ενώ έθεσε ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα επιδοτήσεων σε ανανεώσιμες πηγές που στηρίζουν την απασχόληση σε τρίτες χώρες ή δίνουν κίνητρο στους αγρότες να γίνουν αργόσχολοι.
Διαγωνισμός για τη δημιουργία και διαχείριση τριών νέων Εταιρειών Παροχής Αερίου
Σύντομα θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τη δημιουργία και διαχείριση τριών νέων Εταιρειών Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) σε Κεντρική Μακεδονία, Ανατολική Μακεδονία & Θράκη και Στερεά Ελλάδα- Εύβοια ενώ τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται ο κατάλογος των εταιρειών (short list) για το διαγωνισμό του Λιγνιτωρυχείου της Βεύης, "το οποίο αναμένεται να συμβάλλει αποφασιστικά τόσο στην απελευθέρωση της αγοράς λιγνιτικής ενέργειας στη χώρα, όσο και στη δημιουργία θέσεων εργασίας στον νομό Φλώρινας και την ευρύτερη περιοχή".

Αυτά μεταξύ άλλων επεσήμανε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γ. Μανιάτης μιλώντας στο Συμπόσιο Ενέργειας με θέμα "Πράσινη Αποδοτική και Βιώσιμη - Ο στόχος για την ελληνική ενεργειακή οικονομία" που πραγματοποιείται απόψε στο Μέγαρο Μουσικής.

Ο κ. Μανιάτης παρουσίασε τις εξελίξεις στα διεθνή ενεργειακά δίκτυα στα οποία συμμετέχει η χώρα, αναφερόμενος ειδικότερα:

-Στον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη για τον οποίο πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες η πρώτη τετραμερής συνάντηση (Ε.Ε., Κοινοπραξία, Ελλάδα, Βουλγαρία), μετά την ανάληψη συντονιστικής δράσης σε ζητήματα διασυνοριακών περιβαλλοντικών εκτιμήσεων από τη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ε.Ε.

-Στον αγωγό Φυσικού Αερίου South Stream για τον οποίο επιδιώκεται, σε συνεργασία με άλλα κράτη της Ε.Ε., να χαρακτηριστεί ως "έργο Ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος".

-Στον Ελληνο-ιταλικό αγωγό φυσικού αερίου (ITGI). Προωθούνται όπως είπε ο υφυπουργός στη Βουλή ρυθμίσεις για την επιτάχυνση των διαδικασιών κατασκευής του Υποθαλάσσιου Αγωγού Poseidon, για τη Διασύνδεση Ελλάδας- Ιταλίας, καθώς και του Αγωγού για τη διασύνδεση Ελλάδας - Βουλγαρίας.

"Το
Keywords
Τυχαία Θέματα