Ντμίτρι Μεντβέντεφ: Εξαντλήθηκε το "παλιό μοντέλο μας"...

Έκκληση για αλλαγές στο «εξαντλημένο» ρωσικό πολιτικό σύστημα απηύθυνε ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σε μία ένδειξη ότι οι πρόσφατες διαδηλώσεις κατά της 12χρονης εξουσίας του Βλαντιμίρ Πούτιν είχαν κάποιον αντίκτυπο.
Οι δύο ηγέτες έχουν απορρίψει τους ισχυρισμούς των διαδηλωτών περί ευρύτατης νοθείας στις βουλευτικές εκλογές της 4ης Δεκεμβρίου και τις εκκλήσεις τους για επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας.

Ωστόσο ο Πούτιν άφησε ενδείξεις ότι ενδέχεται να προχωρήσει σε κάποιες μεταρρυθμίσεις, δηλώνοντας την περασμένη Πέμπτη ότι μπορεί να αλλάξει το νόμο για την καταχώρηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης και να επιτρέψει την εκλογή από τους ψηφοφόρους των τοπικών κυβερνητών, που σήμερα διορίζονται από τον πρόεδρο.

Ο Μεντβέντεφ προχώρησε ένα βήμα παραπάνω το Σάββατο, δηλώνοντας ενώπιον των μελών του κυβερνώντος κόμματος Ενωμένη Ρωσία ότι το πολιτικό σύστημα χρειάζεται αλλαγές.

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα νέο στάδιο στην εξέλιξη του πολιτικού συστήματος και δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια μας. Έχει ήδη αρχίσει», όπως είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

«Δεν άρχισε ως αποτέλεσμα κάποιων διαδηλώσεων, αυτές είναι μόνο στην επιφάνεια, στον αφρό, αν θέλετε. Είναι ένδειξη ανθρώπινης δυσαρέσκειας. Αρχισε γιατί το παλιό σύστημα, που έχει υπηρετήσει πιστά, αληθινά και σωστά το κράτος μας τα τελευταία χρόνια, και το οποίο όλοι υποστηρίζαμε, έχει σε μεγάλο βαθμό εξαντληθεί», τόνισε.

«Ο δρόμος, αυτός είναι η διάθεση του λαού μας και οι αρχές πρέπει να πουν υπεύθυνα και άμεσα ότι αυτή είναι η διάθεσή τους... Η διάθεση του λαού πρέπει να είναι σεβαστή», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Παράλληλα αναφέρθηκε πάντως στις ολέθριες συνέπειες που θα είχε μία κατάλυση της νομιμότητας των αρχών. «Είναι απολύτως απαράδεκτο να υπάρξει κατάλυση της νομιμότητας των αρχών... γιατί για τη χώρα μας αυτό σημαίνει την κατάρρευση του κράτους. Τι είναι η Ρωσία χωρίς κυβέρνηση; Όλοι θυμούνται από τα βιβλία της ιστορίας. Είναι 1917», τόνισε.
Keywords
Τυχαία Θέματα