Ο επόμενος επικεφαλής πρέπει να υποστηρίζεται από όλο τον κόσμο

Ο επόμενος επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) θα πρέπει να έχει υποστήριξη από όλη την υφήλιο, όχι μόνο μια συγκεκριμένη περιοχή του κόσμου, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας σήμερα.

Οι δηλώσεις του Κέβιν Ραντ πραγματοποιούνται ενώ ο διάλογος για το ποιος θα πρέπει να αναλάβει την ηγεσία του διεθνούς οικονομικού οργανισμού εντείνεται και οι λεγόμενες αναπτυσσόμενες χώρες υποστηρίζουν ότι έχει έλθει η στιγμή να αλλάξει η άτυπη παράδοση των τελευταίων 65 χρόνων που θέλει ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ να είναι
Ευρωπαίος.

«Θέλουμε κάποιον που να έχει υποστήριξη από όλο τον κόσμο. Όχι από κάποια συγκεκριμένη περιοχή», δήλωσε ο Ραντ μετά από τη συνάντησή του με το νορβηγό ομόλογό του.

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας θα συζητήσει ποιον θα υποστηρίξει για την διεύθυνση του οργανισμού «τις πρώτες ημέρες της ερχόμενης εβδομάδας», πρόσθεσε.

«Είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη μας τις μεταβαλλόμενες παγκόσμιες γεωοικονομικές πραγματικότητες», είπε ο Ραντ. «Στις δεκαετίες που έρχονται, το 40% του παγκόσμιου ΑΕΠ θα προέρχεται από την (περιφέρεια) Ασίας-Ειρηνικού. . . Αυτός είναι ένας παράγοντας που πρέπει να εξεταστεί».

Η Αυστραλία έχει το 1,32% των ψήφων στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, σύμφωνα με τον ιστότοπο του Ταμείου. Έχει επίσης ένα στέλεχος στο εκτελεστικό συμβούλιο του οργανισμού.

Ο Ραντ αναφέρθηκε στη γαλλίδα υπουργό Οικονομίας Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία θεωρείται φαβορί για τη θέση, χαρακτηρίζοντάς την «πολύ ικανό άτομο». Πρόσθεσε όμως ότι «το ίδιο ισχύει και για άλλους ανθρώπους τα ονόματα των οποίων δεν έχουν προταθεί».

Από την πλευρά του ο Άνχελ Γκουρία, γενικός γραμματέας του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ), δήλωσε από το Παρίσι ότι έχει έρθει η «ώρα της αλλαγής» στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αναφερόμενος στην ανάγκη να αναδειχθεί κάποιος μη Ευρωπαίος στην ηγεσία του.

«Είμαι σύμφωνος (με την άποψη) ότι έχει έρθει η ώρα να αλλάξει αυτό που αποτελεί παράδοση» στο ΔΝΤ, δηλαδή η ανάδειξη Ευρωπαίου στην ηγεσία του, είπε ο Γκουρία στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Αναφερόμενος στην υποψηφιότητα της Λαγκάρντ, ο Γκουρία εκτίμησε ότι θα έκανε «εξαίρετη δουλειά» στην ηγεσία του ΔΝΤ, προσθέτοντας «αλλά το ζήτημα δεν είναι αυτό». Χρειάζεται, εξήγησε, να ληφθεί μια «πολιτική» απόφαση. «Πιστεύω ότι αυτή τη φορά είναι δυνατόν, αλλά πρέπει να βιαστούμε».

«Το ζήτημα των αξιοκρατικών κριτηρίων είναι πιο σημαντικό από την εθνικότητα», πρόσθεσε εξάλλου.
Keywords
Τυχαία Θέματα