Ο Λαβρόφ ζητεί ανακωχή

Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ βρίσκεται στη Βεγγάζη, προπύργιο των αντικαθεστωτικών που μάχονται εναντίον του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, όπου αναμένεται να συναντηθεί με εκπροσώπους των εξεγερμένων, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών για τη Μέση Ανατολή Τζέφρι Φέλτμαν έφτασε χθες τη νύχτα στη Βεγγάζη και αναμένεται να αναχωρήσει αύριο Τρίτη.

Σήμερα το πρωί συναντήθηκε με εκπροσώπους των εξεγερμένων, ανάμεσά τους και τον Μουστάφα Αμπντελτζαλίλ,
σύμφωνα με τον Ναθάνιελ Τεκ, εκπρόσωπο της αμερικανικής αντιπροσωπείας στη Βεγγάζη.

"Η επίσκεψη του υφυπουργού Φέλτμαν είναι ακόμη μία ένδειξη της υποστήριξης των ΗΠΑ στο Συμβούλιο, ένα νόμιμο και αξιόπιστο συνομιλητή για τον λιβυκό λαό", υπογράμμισε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ανακοίνωσή του.

Εξάλλου ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με έναν εκπρόσωπο των εξεγερμένων, ενώ υπογράμμισε ότι το τέλος της κρίσης στη Λιβύη περνά από μία ανακωχή και διαπραγματεύσεις μεταξύ των αντικαθεστωτικών και του Καντάφι.

"Είμαστε πεπεισμένοι ότι η κατάπαυση των εχθροπραξιών, μία ανακωχή, ο διάλογος και μία συμφωνία είναι αναπόφευκτα", δήλωσε ο Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου. "Προσπαθούμε να προσφέρουμε τη βοήθειά μας ώστε να σταματήσει να κυλά το αίμα".

Ο Λαβρόφ αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με τον Αμπντελραχμάν Σάλγκαμ, εκπρόσωπο του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου και πρώην υπουργό Εξωτερικών της Λιβύης και πρεσβευτή στον ΟΗΕ.

Εντωμεταξύ οι δυνάμεις που παραμένουν πιστές στον Καντάφι βομβάρδισαν σήμερα συνοικίες στη δυτική και νότια Μιζουράτα, όπως δήλωσε ένας εκπρόσωπος των εξεγερμένων και ένας αυτόπτης μάρτυρας, ο οποίος πρόσθεσε ότι ακούστηκαν εκρήξεις και από την περιοχή του λιμανιού.

Οι εξεγερμένοι ισχυρίζονται ότι έχουν απωθήσει τις δυνάμεις του Καντάφι 25 χιλιόμετρα από το κέντρο της Μιζουράτας έπειτα από εβδομάδες μαχών και βομβαρδισμών.

Ένας εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών, ο Αμπντελσαλάμ, δήλωσε στο Ρόιτερς ότι οι δυνάμεις του Καντάφι προελαύνουν από τα δυτικά προς τη Μιζουράτα, ενώ βομβαρδίζουν την πόλη με πυραύλους Γκραντ και βλήματα όλμου.
Keywords
Τυχαία Θέματα