Ο Πατσόλι θα θέσει ξανά υποψηφιότητα

Ο πρώην πρόεδρος του Κοσόβου, Μπεντζέτ Πατσόλι, ανακοίνωσε ότι θα θέσει ξανά υποψηφιότητα για την προεδρία. Ο Πατσόλι παραιτήθηκε χθες σεβόμενος την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, που έκρινε παράνομη την εκλογή του στο αξίωμα του προέδρου, τον περασμένο Φεβρουάριο.

Το δικαστήριο, εξετάζοντας προσφυγή των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αποφάνθηκε ότι κατά τη διαδικασία εκλογής προέδρου Δημοκρατίας σημειώθηκαν παρατυπίες.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην απόφαση, δεν τηρήθηκε η βασική αρχή του συντάγματος που ορίζει ότι εάν κανένας υποψήφιος
για το προεδρικό αξίωμα δεν λάβει στους δύο πρώτους γύρους τα 2/3 των ψήφων επί του συνόλου των βουλευτών (120), διεξάγεται τρίτος γύρος, με τη συμμετοχή τουλάχιστον δύο υποψηφίων, που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους και τότε απαιτείται απλή πλειοψηφία.

Κατά την εκλογή του Πατσόλι, στις 22 Φεβρουαρίου, υπήρχε μόνο ένας υποψήφιος, γεγονός που καθιστά αντισυνταγματική τη διαδικασία.

Την εκ νέου υποψηφιότητα Πατσόλι υποστηρίζουν το κόμμα "Συνασπισμός για το νέο Κόσοβο", του οποίου ηγείται ο ίδιος και το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα Κοσόβου (PDK) του πρωθυπουργού Χασίμ Θάτσι.

Το πρόβλημα για την εκλογή προέδρου εκδηλώνεται εντός του κόμματος του Θάτσι, αφού πολλοί βουλευτές του αρνούνται να συμμορφωθούν με την επίσημη "γραμμή" και να υποστηρίξουν την υποψηφιότητα Πατσόλι.

Από την άλλη, η αντιπολίτευση, εκμεταλλευόμενη την αδυναμία εκλογής προέδρου, επιζητεί το να οδηγηθεί η χώρα σε νέες εκλογές.

Η πρόταση των κομμάτων της αντιπολίτευσης "Δημοκρατική Ένωση του Κοσόβου" (LDK) και "Συμμαχία για το μέλλον του Κοσόβου" (ΑΑΚ) είναι η διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών τον Οκτώβριο.

Μέχρι τότε, προτείνεται να συσταθεί κυβέρνηση "εθνικής ενότητας" από όλα τα κόμματα, της οποίας ωστόσο δεν θα ηγείται ο σημερινός πρωθυπουργός, Χασίμ Θάτσι.

Στο χώρο της αντιπολίτευσης κυριαρχεί η άποψη ότι μετά τις αποκαλύψεις για το ρόλο του Θάτσι στην εμπορία ανθρώπινων οργάνων, την περίοδο του πολέμου 1998-99, η παραμονή του στην ηγεσία της κυβέρνησης βλάπτει τα συμφέροντα του Κοσόβου σε διεθνές επίπεδο.

Στην περίπτωση που αποτύχει και η νέα προσπάθεια εκλογής προέδρου Δημοκρατίας, το σύνταγμα προβλέπει τη διάλυση της βουλής και τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών εντός χρονικού ορίου 45 ημερών.
Keywords
Τυχαία Θέματα