Θα ψηφίζουν και οι κρατούμενοι

Πρόταση για την διεξαγωγή μιας διεξοδικής συζήτησης στην Ευρώπη σχετικά με την αναγνώριση του δικαιώματος του εκλέγειν στους κρατουμένους καταθέτει, με σημερινή δημόσια παρέμβαση του, ο Επίτροπος για τ' ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης Τόμας Χάμαρμπεργκ.

Ο Επίτροπος τάσσεται υπέρ της αναγνώρισης του δικαιώματος του εκλέγειν στους κρατουμένους ανά την Ευρώπη, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει ήδη η επιβεβαίωση του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που, με απόφαση του, έχει ήδη κρίνει ότι δεν πρέπει να υπάρχει γενική απαγόρευση του να ψηφίζουν οι κρατούμενοι στις γενικές εκλογές.

Παράλληλα, όπως αναφέρει, το διάσημο Συνταγματικό Δικαστήριο της Νοτίου Αφρικής αποφάσισε το 1999 ότι όλοι οι κρατούμενοι πρέπει να έχουν το δικαίωμα ψήφου, αναφέροντας συγκεκριμένα ότι "η ψήφος του κάθε πολίτη είναι απόδειξη της αξιοπρέπειας και της προσωπικότητας του" ενώ, όπως διευκρινίζει ο Επίτροπος, το καναδικό Ανώτατο Δικαστήριο είχε την ίδια στάση σε μια περίφημη απόφαση του το 2002 δηλώνοντας την αναγκαιότητα της αναγνώρισης του δικαιώματος του εκλέγειν στους κρατουμένους.

Προς ενίσχυση των απόψεων του ο Επίτροπος επικαλείται το ότι με βάση το διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει διαπιστωθεί ότι το δικαίωμα ψήφου στις εκλογές θα πρέπει να χορηγείται σε όλους τους πολίτες πάνω από μια ορισμένη ηλικία.

Από το 1948, η Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σημειώνει ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να συμμετέχει στη διακυβέρνηση της χώρας του, άμεσα ή μέσω ελεύθερα εκλεγόμενων αντιπροσώπων.

Οι φυλακισμένοι, που στερούνται της ελευθερίας τους, δεν θα πρέπει να αποστερούνται απ' όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα τους, καταλήγει ο κ. Χάμαρμπεργκ, υποστηρίζοντας ότι, πρέπει να ληφθούν μέτρα, για να διασφαλιστεί ότι η φυλάκιση δεν υπονομεύει δικαιώματα που είναι άσχετα με την πρόθεση της τιμωρίας και έχουν να κάνουν με την υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση και βέβαια το δικαίωμα ψήφου.
Keywords
Τυχαία Θέματα