Ο πυρηνικός σταθμός του Μπουσέρ έχει αρχίσει να λειτουργεί

Ο πυρηνικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Μπουσέρ του Ιράν έχει αρχίσει να λειτουργεί σε χαμηλά επίπεδα, το οποίο αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την πλήρη λειτουργία του, ανακοίνωσε σήμερα η ρωσική εταιρεία που κατασκεύασε το σταθμό.

Ο αντιδραστήρας του Μπουσέρ που βρίσκεται κοντά στον Κόλπο τέθηκε σε λειτουργία στο "ελάχιστο ελεγχόμενο επίπεδο ισχύος" την περασμένη Κυριακή, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο την κρατική εταιρεία
Atomstroyexport.

Η αυτοσυντηρούμενη διαδικασία πυρηνικής σχάσης έχει δρομολογηθεί στον μοναδικό αντιδραστήρα του σταθμού του Μπουσέρ, προσέθεσε η εταιρεία, αναφερόμενη στον πρώτο πυρηνικό σταθμό του Ιράν, τον οποίο απέκτησε έπειτα από πολλές καθυστερήσεις που σημειώθηκαν από τη δεκαετία του '70 που άρχισε η κατασκευή του.

Ιρανός βουλευτής, μέλος της κοινοβουλευτικής επιτροπής εποπτείας του Μπουσέρ, δήλωσε χθες ότι γίνονται "τα τελευταία τεστ", ενώ το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars μετέδωσε ότι ο σταθμός του Μπουσέρ θα αρχίσει να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια στο εθνικό δίκτυο εντός δύο μηνών.

Οι δυτικές χώρες ζητούσαν για χρόνια από τη Ρωσία να εγκαταλείψει τη συμφωνία 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων για την κατασκευή του Μπουσέρ, φοβούμενες ότι αυτό θα βοηθούσε το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Ωστόσο συμφωνία που υποχρεώνει το Ιράν να επιστρέφει το αναλωθέν πυρηνικό καύσιμο στη Ρωσία καθησύχασε τις ανησυχίες αυτές.
Keywords
Τυχαία Θέματα