Ο Σόϊμπλε δεν θέλει να κόψει χρήμα η Ευρωζώνη!

Τη γερμανική θέση κατά της έκδοσης ευρωομολόγων επαναβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στο γερμανικό Τύπο. Τάχθηκε επίσης υπέρ της αναθεώρησης των ευρωπαϊκών Συνθηκών.
«Η γερμανική οικονομία θα ξεπερνούσε τις δυνατότητές της αν εγγυόταν για τα χρέη όλων των κρατών» σημείωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στην εφημερίδα Neue Passauer Presse. Σχετικά με την αλλαγή των Συνθηκών, ανέφερε πως πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι δυνατή η επιβολή κυρώσεων στις δημοσιονομικά απείθαρχες χώρες.

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη σύνοδο κορυφής στις 8-9 Δεκεμβρίου. Εκεί, οι δύο ηγέτες θα παρουσιάσουν κοινή πρόταση με στόχο τη δημοσιονομική ένωση της Ευρωζώνης, μέσω της ενίσχυσης της εποπτείας, της πειθαρχίας και των αυτοποιημένων ποινών στις χώρες που δεν τηρούν τους κανόνες, προτείνοντας μια περιορισμένη τροποποίηση της Συνθήκης. Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της «Ν» στις Βρυξέλλες Νίκος Μπέλλος, το Βερολίνο παίρνει αυτό που θέλει, αλλά θα πρέπει τώρα να ικανοποιήσει την απαίτηση των άλλων για αλληλεγγύη.

Η γαλλογερμανική πρόταση θα διαμορφωθεί τη Δευτέρα στο Παρίσι, στη συνάντηση του προέδρου Νικολά Σαρκοζί με την καγεκλάριο Ανγκελα Μέρκελ. Οι δύο ηγέτες έδωσαν το στίγμα της κοινής πρότασης, ενώ φαίνεται ότι υπάρχει και προσέγγιση στο θέματα που διαφωνούσαν, όπως στην επιβολή των αυτοματοποιημένων ποινών και στη διαμόρφωση των αμυντικών εργαλείων της Ευρωζώνης, που θα καθησυχάσουν τις αγορές.

Ταύτιση και διάσταση

Σύμφωνα πάντα με τον ανταποκριτή της «Ν», από τις χωριστές ομιλίες που έκαναν την Πέμπτη το βράδυ στην Τουλόν της Γαλλίας ο Νικολά Σαρκοζί, και την Παρασκευή το πρωί στη γερμανική Βουλή η Ανγκελα Μέρκελ, διαφάνηκαν τα σημεία στα οποία συμφωνούν και εκείνα στα οποία διαφωνούσαν, αλλά η απόσταση περιορίζεται.

«Πηγαίνουμε στις Βρυξέλλες με την πρόθεση να αναθεωρήσουμε τη συνθήκη, ο στόχος είναι μια δημοσιονομική ένωση που επιβάλλει δημοσιονομική πειθαρχία στα μέλη της και έχει τα αναγκαία εργαλεία για να διαχειριστεί αποτελεσματικά μια κρίση», τόνισε η καγκελάριος Μέρκελ. Το τελευταίο σημείο της φράσης για τα αναγκαία εργαλεία είναι αυτό που δημιουργεί προσδοκίες για θετική εξέλιξη στη Σύνοδο Κορυφής.

Παρίσι και Βερολίνο συμφωνούν απόλυτα πως αν δεν υπάρξει δημοσιονομική ενοποίηση η Ευρωζώνη δεν έχει μέλλον, θα καταρρεύσει στη διάρκεια αυτής της κρίσης. Τη δημοσιονομική ενοποίηση τη βλέπουν μέσω της υλοποίησης πολιτικών εξυγίανσης με ενισχυμένη εποπτεία. Επειδή οι αλλαγές προβλέπουν εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας θα επιχειρηθεί μια περιορισμένη τροποποίηση της Συνθήκης, την οποία θα πρέπει να συμφωνήσουν οι «27», έστω κι αν αυτή εφαρμοστεί στις 17 χώρες της Ευρωζώνης.

Οι Γερμανοί ζητούν και οι Γάλλοι αποδέχονται να κατοχυρώνονται με εθνική νομοθεσία οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί. Οποιαδήποτε απόκλιση θα επιφέρει αυτοματοποιημένες κυρώσεις, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης από την κυβέρνηση της ενδιαφερόμενης χώρα
Keywords
Τυχαία Θέματα