Οι Ελληνες αξίζουν τον σεβασμό μας, οχι την υπεροψία μας

ΑΛΛΑ ΤΟ ΣΠΗΓΚΕΛ ΤΟ ΧΑΒΑ ΤΟΥ ΟΤΙ ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΕΙΝΑΙ...ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ!
«Πρέπει να σεβαστούμε τα επιτεύγματα των ανθρώπων στην Ελλάδα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε, σε δήλωσή του σχετικά με την επιτυχή έκβαση του PSI και παράλληλα τόνισε ότι μπορούμε πλέον να είμαστε αισιόδοξοι, χωρίς όμως να φτάσουμε στο άλλο άκρο, αυτό του εφησυχασμού.

«Το ότι οι άνθρωποι
στην Ελλάδα είναι αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουν αυτή την κατάσταση αξίζει τον σεβασμό μας και όχι υπεροπτικούς τόνους», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Ο Γκίντο Βεστερβέλε δηλώνει ακόμη ότι η Γερμανία στέκεται με αίσθημα σεβασμού και αλληλεγγύης προς τους Έλληνες, οι οποίοι, όπως λέει, «ξεκίνησαν έναν δύσκολο δρόμο που θα τους οδηγήσει σε σταθερή δημόσια οικονομία και σε ανάπτυξη». Αναφέρει δε ότι η νέα αισιοδοξία δεν είναι σημαντική μόνο για τις αγορές, αλά κυρίως για τους ανθρώπους στην Ελλάδα.

«Αυτοί οι άνθρωποι, που πρέπει να επωμιστούν τις μεταρρυθμίσεις, δεν ευθύνονται για την προηγούμενη πολιτική αποτυχία», λέει και τονίζει ότι «είναι σημαντικό να δείξουμε αλληλεγγύη και μεγάλη διακριτικότητα όταν μιλούμε για την Ελλάδα ή όταν μιλούμε με την Ελλάδα και τους πολίτες της».

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών αναφέρει επίσης ότι «δεν υπάρχει ακόμη λόγος να μην είμαστε σε εγρήγορση, αλλά υπάρχει ένας καλός λόγος να είμαστε και πάλι αισιόδοξοι» και τονίζει ότι «η κατάσταση στην Ελλάδα εξελίσσεται», ενώ η Ευρώπη «δείχνει ότι σε μια δύσκολη περίοδο έχει την ικανότητα να διαπραγματευτεί και ότι η πλειοψηφία διαθέτει υψηλό επίπεδο λογικής και ετοιμότητα για εποικοδομητική συνεργασία ώστε να ξεπεραστεί η κρίση».

****

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της θετικής έκβασης του PSI και ενώ όλοι πανηγυρίζουν, το γερμανικό περιοδικό Spiegel φιλοξενεί δηλώσεις γνωστού οικονομολόγου ο οποίος ισχυρίζεται πως η μεγάλη κρίση για την Ελλάδα όχι μόνο δεν αποφεύχθηκε αλλά βρίσκεται... προ των πυλών!

Ο διακεκριμένος οικονομολόγο Χάραλντ Χάου τονίζει σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό πως η σημερινή απόφαση θα αποτελέσει μεγάλο βάρος στην πλάτη των Ελλήνων φορολογουμένων και επισημαίνει πως « η έκβαση αυτή δείχνει ότι υπάρχουν ακόμη πιστωτές που αναμένουν να πληρωθούν στο 100%. Όσοι πιστωτές δε συμμετείχαν στο PSI είναι κερδοσκόποι που αγόρασαν τα χρεόγραφα στο 30-40% της ονομαστικής αξίας και τώρα θέλουν να αποζημιωθούν στο έπακρον. Όμως, τώρα θα αναγκαστούν να συμμετάσχουν στο "κούρεμα"».

Ο κ. Χάου μιλά ανοιχτά για «μετάθεση του προβλήματος» ενώ προβλέπει πως σύντομα θα υπάρξει και «δεύτερη, κανονική χρεοκοπία».

«Πιθανόν να πάρει άλλους εννιά μήνες με τρία χρόνια αλλά θα υπάρχει μία πραγματικά μεγάλη κρίση, και οικονομική και πολιτική» υποστηρίζει και εκφράζει την άποψη ότι την επόμενη φορά θα επηρεάσει μόνο τους φορολογούμενους.

Που εδράζεται η βεβαιότητα του κ. Χάου; Ο οικονομολόγος υποστηρίζει πως «οι τράπεζες εδώ και μισό αιώνα είχαν το πάνω χέρι στις διαπραγματεύσεις. Θέλ
Keywords
Τυχαία Θέματα