Οι κομματικές σκέψεις του ΠΑΣΟΚ και του περιβάλλοντος ΓΑΠ

Απρόσμενη τροπή τείνουν να πάρουν οι πολιτικές εξελίξεις, μετά τη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών, για το νέο πρόγραμμα. Βεβαίως υπάρχει το πρόβλημα της κακής υποδοχής, της συμφωνίας των τριών πολιτικών αρχηγών από τους ευρωπαίους εταίρους, οι οποίοι ζητούν και τις υπογραφές των Γ. Παπανδρέου, Α. Σαμαρά και Γ. Καρατζαφέρη, αλλά και την απόφαση της
Βουλής, πριν, οι ίδιοι, αποφασίσουν να εφαρμόσουν τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου.
Στο εσωτερικό της χώρας, πάντως, οι απαιτήσεις των ευρωπαίων δεν φαίνεται να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη και τα κόμματα σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις τους, αγνοώντας, περίπου, το κλίμα που έχει διαμορφωθεί τελευταία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και το οποίο είναι πολύ απαξιωτικό για τη χώρα και το πολιτικό της σύστημα, αλλά και για τους ίδιους τους πολίτες της.
Τα κόμματα που μετέχουν στην κυβέρνηση Παπαδήμου, χαράσσουν, το καθένα, τον δικό του δρόμο με βάση τα εκλογικά οφέλη που μπορεί να αποκομίσει. Η τακτική που επιλέγουν είναι η κατά το δυνατό απομάκρυνσή τους από τις συμφωνίες με την τρόϊκα και τη λήψη επώδυνων μέτρων. Αλλά αυτή τη φορά είναι δύσκολο να επιρριφθούν οι ευθύνες μόνο σε ένα κόμμα, καθώς οι αρχηγοί που συμφώνησαν εκπροσωπούν τρία κόμματα.
Μέχρι πρόσφατα τηρούσαν αποστάσεις από την κυβέρνηση Παπαδήμου και τα διάφορα μέτρα, η ΝΔ και ο ΛΑΟΣ. Τώρα προστίθεται και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο επεξεργάζεται μια στρατηγική απεγκλωβισμού από το «μνημονιακό» παρελθόν του. Και ήδη ο κ. Βενιζέλος φρόντισε να διαμηνύσει, μέσω συνεργατών του, ότι «υπάρχει σχέδιο για τη διάσωση του ΠΑΣΟΚ». Οι σχετικές πληροφορίες διοχετεύθηκαν επιλεκτικά το βράδυ της Τετάρτης και την Πέμπτη έγινε προσπάθεια, ανεπιτυχής, εν μέρει, να αποσυρθούν οι σχετικές πληροφορίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο με το οποίο συμφωνούν τόσο ο υπουργός Οικονομικών, όσο και ο Γιώργος Παπανδρέου, βασίζεται στην παράταση του βίου της κυβέρνησης Παπαδήμου. Κάτι τέτοιο, όπως λένε κορυφαία στελέχη, «βολεύει» το ΠΑΣΟΚ, αλλά «βολεύει και τη χώρα». Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε επιστολή του προς τον κ. Παπαδήμου, δήλωσε ρητά ότι τάσσεται υπέρ της παράτασης της θητείας της κυβέρνησης μέχρι και το 2013.
Στη συνέχεια, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τάχθηκαν και εκείνοι, με επιστολή τους, υπέρ της παράτασης. Ανάλογη δήλωση είχε κάνει και ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης. Φαίνεται, όμως, ότι στη χορεία των υποστηρικτών της παραμονής του κ. Παπαδήμου, ως πρωθυπουργού, σύντομα θα προστεθεί και ο κ. Σαμαράς, αν δεν του βγουν τα σχέδια που ακολουθεί.
Το κρίσιμο στοιχείο είναι ο χρόνος. ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ τον χρειάζονται περισσότερο από τη ΝΔ και θέλουν την επέκτασή του. Η ΝΔ, επί του παρόντος, όπως εκτιμούν στο ΠΑΣΟΚ, δείχνει να θέλει να μη δώσει ευκαιρία στα άλλα δύο κόμματα. Αλλά, αν ισχύει ότι ο κ. Σαμαράς «δεν βλέπει εκλογές μετά τις 29 Απριλίου», ήδη υπάρχει μια υποχώρηση. Διότι, όπως εκτιμούν στην Ιπποκράτους, τον Ιούνιο, ένα μήνα μετά τις εκλογές, η νέα κυβέρνηση, θα χρειαστεί να πάρει καινούργια μέτρα. Κάτι που ο κ. Σαμαράς θα ήθελε να αποφύγει ως πρώτο δείγμα μιας
Keywords
Τυχαία Θέματα