«Ολοι μαζί με μια φωνή. Η Ελλάδα πρέπει να ξαναγυρίσει στη δραχμή»!

«Ωραία, να θυμηθώ να κρατήσω ένα δεκάρικο σε ευρώ για να πληρώσω τα χρέη στο κράτος και παιδιά πάμε γερά. Ολοι μαζί με μια φωνή. Η Ελλάδα πρέπει να ξαναγυρίσει στη δραχμή».
Γράφει ο Αντώνης Πανούτσος

Μετά την ανακοίνωση του Γιώργου Παπανδρέου για το δημοψήφισμα, καταρρίφθηκαν όλα τα ρεκόρ στους
κοινοβουλευτικούς αγώνες πούστηδων, από τους αγωνιζόμενους που τρέχανε να σταματήσουν τον Παπανδρέου από το να κάνει δημοψήφισμα. Από τον Σαμαρά μέχρι τον Καρατζαφέρη και τον Τσίπρα -εξαιρείται η Αλέκα που προβληματιζόταν αν έπρεπε να αποκατασταθεί ο Βελουχιώτης- όλοι τρέχανε σαν τους πούστηδες να προλάβουν το κακό, μπας και εισπράξουμε τα λεφτά της δόσης και κάνουμε Χριστούγεννα. Με ωραιότερες στιγμές τις διαδοχικές εμφανίσεις του Παπανδρέου, ο οποίος ανά μισάωρο έλεγε και κάτι διαφορετικό, καταλήγοντας στο ότι το δημοψήφισμα έκανε καλό, γιατί αποτέλεσε ένα σοκ που ξύπνησε τον πολιτικό κόσμο. Το σκεφτόμουν, λοιπόν, και έλεγα: «Τι μου θυμίζει, τι μου θυμίζει;». Μέχρι που το βρήκα.
Ηταν Σεπτέμβριος του 2000 όταν η Ελλάδα αντιμετώπιζε τη Γερμανία στο ΟΑΚΑ. Η Γερμανία είχε κερδίσει 2-0 και την τηλεοπτική μετάδοση έκανε ο Μανώλης Μαυρομμάτης. Οταν το ματς ήταν 0-0 κάποιος Ελληνας παίκτης είχε κάνει σουτ που κατέληξε στην έξω μεριά των διχτυών, αλλά ο Μαυρομμάτης προς στιγμή το είχε δει γκολ. Εκείνη την εποχή με τον Κάρπετ δουλεύαμε στο «Βήμα» στη Χρήστου Λαδά, όπως και ο Μαυρομμάτης που δούλευε στο ίδιο κτίριο, αλλά στον τρίτο όροφο, στα «Νέα». Την επόμενη, μετά το ματς, συναντηθήκαμε συμπτωματικά στην πόρτα του ασανσέρ. «Ωραία μετάδοση», είπε ο Κάρπετ στον Μαυρομμάτη. «Μόνο που δεν είδες ότι η μπάλα δεν είχε μπει γκολ». «Α, χα, χα», κάγχασε ο Μανόλο. «Αγοράκι μου, έχεις κάνει Ιταλία και νόμιζα ότι θα το είχες καταλάβει. Εκείνη τη στιγμή το ματς ήταν βαρετό. Επίτηδες, λοιπόν, είπα ότι η μπάλα είχε μπει γκολ, για να δημιουργήσω σοκ στους τηλεθεατές και να τραβήξω την προσοχή τους στο αν η μπάλα μπήκε ή δεν μπήκε». Την ίδια τεχνική ακολούθησε και ο Παπανδρέου με το δημοψήφισμα. Μόνο που αυτά τα κόλπα είναι ζόρικα, τα ξέρουν στην Ελλάδα και για να τα καταλάβουν στο εξωτερικό και ειδικά στη Σαουδική Αραβία, κάποιος πρέπει να βρεθεί να τους τα εξηγήσει.

«Ρε Βλάση, μπας και δεν έχουν λεφτά; Μπας και βρίσκονται στην ανάγκη, αλλά ντρέπονται να ρωτήσουν;». Ο πρίγκιπας ανησυχούσε για την κατάσταση στην Ελλάδα, που πιθανόν να τον καθυστερούσε στο να επενδύσει τα λεφτά για τον Παναθηναϊκό. Ο Βλάσης βρέθηκε σε δύσκολη θέση. Από τη μία πλευρά δεν μπορούσε να πει ποτέ ψέματα, αλλά από την άλλη έπρεπε να διαφυλάξει την αξιοπρέπεια της πατρίδας του. Κουνήθηκε αμήχανα πάνω στον καφέ καναπέ που καθόταν με τον πρίγκιπα, με κίνδυνο να φθείρει την ταπετσαρία και να μην έχουν πού να κάτσουν. «Κοιτάξτε πολυχρονεμένε Μπιν, προστάτη των τριών σινεμά και της μεγάλης κουφάλας. Το θέμα με το ελληνικό χρέος δεν είναι απλό. Βέβαια, το ποσόν ακούγεται ασήμαντο, αλλά από τη Μέρκελ και τον Σαρκοζί έπρεπε να ξεκαθαριστούν μερικές λεπτομέρειες. Ο Ανδρέας Παπανδρέ
Keywords
Τυχαία Θέματα