Ομάδα Απεμπλοκής Επενδύσεων

Ομάδα Εργασίας για την Απεμπλοκή Επενδύσεων λειτουργεί υπό τον συντονισμό του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Θεόδωρου Πάγκαλου, σύμφωνα με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Ανάπτυξης (Δ.Ε.Α.). Η Ομάδα Εργασίας αποτελείται από εκπροσώπους όλων των εμπλεκομένων υπουργείων, δηλαδή του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, του Γραφείου του υπουργού Επικρατείας, της εταιρείας Invest in Greece
Α.Ε., της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, καθώς και άλλων αρμοδίων φορέων, όπου κριθεί σκόπιμο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης, μέσω της στενής συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων φορέων και της κοινής τους βούλησης, κατέστη εφικτό να προχωρήσει η άμεση υλοποίηση δύο επενδύσεων, εκ των οποίων η μία στη Θράκη, που εκκρεμούσαν επί έτη.

"Όσο κι αν ορισμένοι προσπαθούν να πείσουν ότι τίποτα δεν κινείται, ότι καμία επένδυση δεν προχωρά, ότι δεν υπάρχουν αναπτυξιακές προοπτικές, η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση εργάζεται μεθοδικά, συγκροτημένα και με ξεκάθαρη στόχευση" αναφέρεται στην ανακοίνωση της αντιπροεδρίας.

Στην συγκεκριμένη ανακοίνωση επισυνάπτονται δύο επιστολές εκ των οποίων η μία υπογράφεται από την εταιρεία "Ν. Αλεξανδρίδης & Σια ΟΕ", με έδρα την Θεσσαλονίκη, και στην οποία η εταιρεία ευχαριστεί τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης για την προσπάθεια που κατέβαλε ώστε να γίνει δεκτό το αίτημα "θεραπείας" της εταιρείας, γεγονός, όπως αναγράφεται, που της επιτρέπει να προχωρήσει στο επενδυτικό της σχέδιο που αφορά την επένδυση 40 εκ. ευρώ κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του λατομείου ζεόλιθου στα Πετρωτά του Ν. Έβρου, μια επένδυση η οποία σύμφωνα με όσα αναγράφονται στην επιστολή της εταιρείας, θα δημιουργήσει άμεσα 100 θέσεις εργασίας, ενώ ταυτόχρονα ανοίγονται προοπτικές τόσο για δημιουργία δικτύου της εταιρείας σε όλους τους νομούς της χώρας, όσο και για την προώθηση εξαγωγών σε Κίνα και Γερμανία, εταιρείες των οποίων έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τον ζεόλιθο.

Εν παρενθέσει να αναφέρουμε ότι ο ζεόλιθος είναι ένα πορώδες ορυκτό με πολύ μεγάλη ιοντοανταλλακτική ικανότητα και λόγω αυτής μπορεί να "φιλτράρει" το νερό, δεσμεύοντας μέταλλα και οργανικές ενώσεις. Η Βόρεια Ελλάδα, όπως και οι Κυκλάδες, είναι πλούσιες σε κοιτάσματα ζεολίθου, ενώ σύμφωνα με πανεπιστημιακές έρευνες το εν λόγω ορυκτό μπορεί να βρει αρκετές εφαρμογές όπως στην δέσμευση θρεπτικών συστατικών κοντά στις ρίζες των φυτών, στην βελτίωση της δομής και χημικής σύστασης του εδάφους, στη συγκράτηση υγρασίας στα αμμώδη εδάφη, στην βραδεία αποδέσμευση χημικών λιπασμάτων, στην μείωση των παρενεργειών των φυτοπροστατευτικών στοιχείων των ζωοτροφών, στον έλεγχο των οσμών σε χώρους συντήρησης και αποθήκευσης τροφίμων, στο φιλτράρισμα του νερού στις ιχθυοκαλλιέργειες, στην δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα στα βιομηχανικά φίλτρα καθώς και στην ανακύκλωση των νερών που προέρχονται από την βιομηχανική δραστηριότ
Keywords
Τυχαία Θέματα