«Οργανώσεις και συμπράξεις παραγωγών»

Ολοκληρώθηκε η ημερίδα με θέμα «Οργανώσεις και συμπράξεις παραγωγών και επιχειρήσεων του αγροτικού τομέα», που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Παγκρήτιας Τράπεζας στο συνεδριακό της κέντρο, στο Ηράκλειο.

Την ημερίδα χαιρέτισε ο πρόεδρος της Παγκρήτιας Τράπεζας, Γιάννης Λεμπιδάκης, ο οποίος τόνισε ότι στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία θα πρέπει ο Έλληνας αγρότης
να γίνει καλύτερος επαγγελματίας. Τα προϊόντα που ζητά ο καταναλωτής να είναι στις προδιαγραφές που ορίζει η αγορά, πάντα στην καλύτερη ποιότητα και σε ποσότητες που θα καλύπτουν όλη τη διάρκεια της εποχικής ζήτησης. Προς την κατεύθυνση αυτή τόνισε ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία πολλών παραγωγών σε μορφή οργανωμένης ομάδας και η ύπαρξη συμβολαίων που θα διασφαλίζουν τη διάθεση και την τιμή των προϊόντων.

Στη συνέχεια, την ημερίδα χαιρέτισε ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στη βαρύτητα που έχει δώσει η Περιφέρεια στην προώθηση και την προβολή των κρητικών αγροτικών προϊόντων, καθώς και στην υποβοήθηση του αγροτικού τομέα με συγκεκριμένη στρατηγική για τα προσεχή χρόνια. Μεταξύ άλλων, τόνισε την αναγκαιότητα συμμετοχής των κρητικών προϊόντων σε διεθνείς εκθέσεις, καθώς και της ενεργοποίησης και συνεργασίας όλων των φορέων της Κρήτης προς την κατεύθυνση αυτή.

Αναφέρθηκε, επίσης, στην εξέταση της σύστασης ενιαίου φορέα με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κρήτης, με στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας των τοπικών προσπαθειών και τη διαφημιστική υποστήριξη των κρητικών προϊόντων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, μέσω της συμμετοχής σε ευρωπαϊκά προγράμματα.

Λεπτομερέστερα τους άξονες της στρατηγικής της Περιφέρειας στον αγροτικό τομέα ανέπτυξε η αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Θεανώ Βρέντζου.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευφροσύνη Μπουσίου, αφού ανέλυσε το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει στην Ελλάδα για τις ομάδες παραγωγών, επεσήμανε με τη σειρά της ότι αυτές θα πρέπει να γίνουν πιο ελκυστικές για τους παραγωγούς μέσα από την ικανότητά τους να διαπραγματεύονται ικανοποιητικά την παραγωγή των μελών τους.

Η αντιπρόεδρος του Cretacert, Άννα Μίχου, τόνισε το ρόλο του Φορέα Διαχείρισης Φήμης των Κρητικών Αγροτικών Προϊόντων, καθώς και την αναγκαιότητα ενιαίας σήμανσής τους στην ελληνική και διεθνή αγορά, μέσω της οποίας θα αποδεικνύονται η προέλευση και η ποιότητα σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας.

Στο δεύτερο μέρος της ημερίδας παρουσιάστηκαν επιτυχημένα παραδείγματα ομάδων παραγωγών από τους τομείς των Κηπευτικών, του Οίνου, του Ελαιολάδου και της Αιγοπροβατοτροφίας. Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκαν οι περιπτώσεις του Αγροτικού Συνεταιρισμού ΥΡΜΙΝΗ Ηλείας, που εξειδικεύεται σε πρότυπη παραγωγή φράουλας, του Αγροτικού Συνεταιρισμού ΝΟΤΟΣ Ιεράπετρας, του Αγροτοβιομηχανικού Συνεταιρισμού Τυμπακίου, του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κάμιρος - Κρητικό Περβόλι Ιεράπετρας, του Δικτύου Οινοποιών Νομού Ηρακλείου, των Βιοκαλλιεργητ
Keywords
Τυχαία Θέματα