«Παίζει μπάλα» ο Ντράγκι

Δύο ημέρες έχουν απομείνει πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της 6ης Σεπτεμβρίου και η σθεναρή αντίσταση της Bundesbank στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων κρατάει δεμένα τα χέρια του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, o οποίος θα πρέπει να μην απογοητεύσει τις αγορές, αλλά και να στηρίξει την οικονομία της Ευρωζώνης, που βρίσκεται στο χείλος της ύφεσης.

Οπως αναφέρει το Bloomberg,
oι διοικητές των 17 εθνικών κεντρικών τραπεζών αναμένεται να παραλάβουν σήμερα μια σειρά προτάσεων του κ. Ντράγκι για το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, έχοντας στη διάθεσή τους μόλις ένα 24ωρο για να καταλήξουν σε απόφαση, που θα ανακοινωθεί την Πέμπτη.

Με βάση το δημοσίευμα -που επικαλείται ανώνυμες πηγές από το εσωτερικό της ΕΚΤ- από τη λίστα των επιλογών δεν έχει αναδειχθεί κάποια πρόταση που να θεωρείται επικρατέστερη. Η έλλειψη προτίμησης, η πολυπλοκότητα του ζητήματος, αλλά και ο περιορισμένος χρόνος που έχουν στη διάθεσή τους τα στελέχη του διοικητικού συμβουλίου για να μελετήσουν τις προτάσεις αυξάνουν τις πιθανότητες να μην παρουσιασθεί την Πέμπτη ένα λεπτομερές σχέδιο από τον κ. Ντράγκι, όπως εκτιμούν οικονομολόγοι και στρατηγικοί αναλυτές.

Η ΕΚΤ πιθανότατα να τηρήσει στάση αναμονής, περιμένοντας την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας -στις 12 Σεπτεμβρίου- για τη νομιμότητα του μόνιμου μηχανισμού στήριξης (ESM), αναφέρουν οι αξιωματούχοι.

Στις επιλογές που θα συζητηθούν από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ περιλαμβάνεται η προοπτική επιβολής ανώτατου ορίου στις αποδόσεις κρατικών ομολόγων και συγκεκριμένοι στόχοι για τα spreads έναντι των γερμανικών τίτλων (Bunds), αναφέρεται στο δημοσίευμα του Bloomberg. Μια δεύτερη επιλογή φέρεται να προβλέπει αγορές διαφόρων κατηγοριών ενεργητικού από την ΕΚΤ και όχι μόνο κρατικά ομόλογα. Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες.

Κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης, η ΕΚΤ θα ανακοινώσει νέες προβλέψεις για την οικονομία της Ευρωζώνης, που ολισθαίνει σε ύφεση. Δεδομένου ότι τα χέρια της EΚΤ είναι δεμένα όσον αφορά στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, επανέρχεται στο προσκήνιο η προοπτική μείωσης των επιτοκίων, μια προοπτική που όμως φαίνεται να διχάζει τους αναλυτές.

Την ίδια ημέρα -στις 6 Σεπτεμβρίου- η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, μεταβαίνει στη Μαδρίτη για συνομιλίες με τον Ισπανό πρωθυπουργό, Μαριάνο Ραχόι. Την ώρα που το βλέμμα των αγορών είναι στραμμένο στις λεπτομέρειες του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων, Ιταλία και Ισπανία εμφανίζονται απρόθυμες να υποβάλουν αίτημα στήριξης από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς -το οποίο αποτελεί βασική προϋπόθεση για την παρέμβαση της ΕΚΤ και τις αγορές κρατικών ομολόγων.

«Ο Ντράγκι θα είναι γενικόλογος, και έτσι θα πρέπει να είναι. Θα επαναλάβει το ζήτημα των προϋποθέσεων (που θα συνοδεύουν τις αγορές ομολόγων) και ότι ο στόχος των παρεμβάσεων, εάν γίνουν, θα είναι να αποφευχθούν οι κερδοσκοπικές κινήσεις ή η διάσπαση της Ε
Keywords
Τυχαία Θέματα