Προτείνουν για πρωθυπουργό τη Ράντμιλα Σεκερίνσκα

Ο αρχηγός της αντιπολιτευόμενης Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM), Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, γνωστοποίησε ότι σε περίπτωση που το κόμμα του κερδίσει στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην ΠΓΔΜ, που θα διεξαχθούν στις 5 Ιουνίου, τότε θα προταθεί για πρωθυπουργός η Ράνμτιλα Σεκερίνσκα.

Η κ. Σεκερίνσκα, αποδεχόμενη την πρόταση αυτή της ηγεσίας του κόμματός της, ανέφερε πως το διακύβευμα
των εκλογών αυτών στην ΠΓΔΜ είναι η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, την οποία, όπως είπε, δεν μπορεί να προωθήσει καμιά κυβέρνηση υπό το VMRO-DPMNE και το Νίκολα Γκρούεφσκι.

Η 40χρονη Σεκερίνσκα είχε διατελέσει πρόεδρος του SDSM, από το 2006 έως το 2008, όταν και παραιτήθηκε από την ηγεσία του κόμματος, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την συντριπτική ήττα του SDSM στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, που διεξήχθησαν τον Ιούνιο του 2008.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ και αρχηγός του VMRO-DPMNE, Νίκολα Γκρούεφσκι, ανέφερε ότι η Σεκερίνσκα αποτελεί "μαριονέτα" του Τσερβένκοφσκι και "εξιλαστήριο θύμα" για τη διαγραφόμενη ήττα του SDSM, στις εκλογές του Ιουνίου.

Ο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι έχει διατελέσει πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ για οχτώ χρόνια (1992-1998) και (2002-2004) και πρόεδρος της χώρας για άλλα πέντε χρόνια (2004-2009).

Ο κ. Τσερβένκοφσκι ανέφερε ότι σε περίπτωση που το κόμμα του κερδίσει στις εκλογές και σχηματίσει κυβέρνηση, τότε ο ίδιος δεν θα αναλάβει κάποιο αξίωμα.

Αναλυτές στα Σκόπια αναφέρουν ότι η κίνηση του κ. Τσερβένκοφσκι να προτείνει άλλο πρόσωπο για πρωθυπουργό της χώρας και συγκεκριμένα τη Σεκερίνσκα, σε περίπτωση που το SDSM κερδίσει στις εκλογές του Ιουνίου, σχετίζεται με μια προσπάθεια ανασύνταξης του κόμματος αυτού, καθώς το SDSM υπολείπεται του VMRO-DPMNE στις δημοσκοπήσεις.

Σε όλες τις δημοσκοπήσεις για τις εκλογές του Ιουνίου προηγείται- με μεγαλύτερη ή μικρότερη διαφορά- το VMRO-DPMNE, αν και η δύναμη του καταγράφει πτωτική πορεία.
Keywords
Τυχαία Θέματα