Σαουδάραβας σε ενέργειες της αλ Κάιντα

Ένας σαουδάραβας υπήκοος που κατηγορείται στις ΗΠΑ ότι βοήθησε τον Οσάμα μπιν Λάντεν να οργανώσει τις επιθέσεις εναντίον αμερικανικών πρεσβειών στην Αφρική το 1998 αναμένεται να εκδοθεί από τη Βρετανία για να δικαστεί αφού πέρασε 12 και πλέον χρόνια σε βρετανικές φυλακές, αναφέρει δικόγραφο που ήλθε στην δημοσιότητα την Παρασκευή.

Εισαγγελείς στη Νέα
Υόρκη κατηγορούν το Χάλεντ αλ Φαουάζ ότι παρέσχε βοήθεια στην αλ Κάιντα και τον ηγέτη της μπιν Λάντεν στην ενορχήστρωση των βομβιστικών επιθέσεων με τη χρήση παγιδευμένων οχημάτων εναντίον των πρεσβειών των ΗΠΑ σε Κένυα και Τανζανία, οι οποίες είχαν στοιχίσει τη ζωή σε 224 ανθρώπους.

Ο μπιν Λάντεν, που θεωρείται ο εγκέφαλος των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις Ηνωμένες Πολιτείες, σκοτώθηκε από επίλεκτους των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ στο Πακιστάν αυτή την εβδομάδα.

Σε επιστολή του προς τον δικαστή Λιούις Κάπλαν του ομοσπονδιακού δικαστηρίου του Μανχάταν, πρόεδρο στη συγκεκριμένη υπόθεση, ο δικηγόρος Ντέιβιντ Κέρμπι ζητά να διοριστεί συνήγορος του αλ Φαουάζ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο δικαστής απέρριψε το αίτημα και κάλεσε τον δικηγόρο να το υποβάλει εκ νέου όταν αφιχθεί στην αμερικανική επικράτεια ο αλ Φαουάζ.

"Αναμένει να εκδοθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο στις Ηνωμένες Πολιτείες μέσα στους αμέσως προσεχείς μήνες για να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες αυτές", ανέφερε η επιστολή του Κέρμπι που δόθηκε στην δημοσιότητα χθες.

Ο δικηγόρος είπε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς ότι βρίσκεται σε επαφή με τους συνηγόρους του αλ Φαουάζ στη Βρετανία οι οποίοι τον ενημέρωσαν πως εξάντλησαν όλα τα ένδικα μέσα για να εμποδίσουν την έκδοσή του κι ενδέχεται να εκδοθεί ακόμα και μέσα σε εβδομάδες.

Ο σαουδάραβας είχε συλληφθεί στη Βρετανία το 1998.

Μια εκπρόσωπος της εισαγγελίας του Μανχάταν απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για την υπόθεση.

Ο τανζανός υπήκοος Άχμεντ Χάλφαν Γαϊλάνι καταδικάστηκε σε ποινή ισόβιας κάθειρξης τον Ιανουάριο για τις βομβιστικές επιθέσεις στις πρεσβείες μετά από δίκη που διήρκεσε έξι εβδομάδες στο Μανχάταν. Ήταν ο πρώτος πρώην κρατούμενος στη φυλακή της Ακτής Γκουαντάναμο που δικάστηκε σε πολιτικό δικαστήριο στις ΗΠΑ.
Keywords
Τυχαία Θέματα